Моторът, който "плюе въздух" и никога не пада (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 06.02.2019 9:30 /
  • 23086 /
  • 1
Моторът, който "плюе въздух" и никога не пада (СНИМКИ/ВИДЕО)

Компанията Bosch е разработила нова система, благодарение на която карането на мотори ще стане много по-спокойно и сигурно. 

Според експертите най-честата причина за злополуки с мотоциклети е загубата на контакт с пътя. Това се случва, когато колелата навлязат в чакъл, пясък или мокър участък от асфалта, или ако шофьорът наклони твърде рязко мотора. В резултат на това колелата се плъзгат и мотоциклетистът се запознава отблизо с асфалта. Поврежда се и мотоциклетът.

А ако аварията е станала на висока скорост то и човекът, и моторът се превръщат в неуправляем снаряд, летящ твърде далеч и с печални последствия.  автомобилът също страда, защото моторът е повреден на пътната повърхност. И ако инцидентът се случи с висока скорост, тогава човекът и колата се превръщат в неконтролируеми снаряди, които летят далеч напред. Изглежда, че в такава ситуация е невъзможно да се направи нищо - ако мотоциклетът започне да пада, тогава той ще падне, защото има само две колела. 

Представиха супер евтин пикап за Европа и САЩ - само за 5 хиляди евро (СНИМКИ)

Но така беше докато Bosch не представи новото си откритие, което е в състояние отново да постави мотора на колела в привидно безнадеждна ситуация.

Как функционира тази система, какво общо има с космическите кораби и кога ще бъде възможно да се тестват новите мотори в действие. 

На пазара от днес е най-бързата и скъпа Lada, 10 факта за Vesta Sport (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сега, преди двуколесното превозно средство да се килне на една страна и да падне на асфалтът, мотористът ще чуе силно и рязко изсвистяване. Това е компресиран газ, който изтича под налягане от дюза в посока противоположната на приплъзване. Този сгъстен газ се съхранява в бутилка, скрита във вътрешността на мотоциклета. 

А сигналът за отваряне на дюзата се подава от електрониката, която постоянно събира информация за скоростта, ускорението и страничното приплъзване на мотоциклета. 

Новият Volkswagen Golf 8-мо поколение бе запечатан на СНИМКИ без камуфлаж

Това решение прилича на управлението на космически кораб в околоземното пространство, с единствената разлика, че при мотоциклета целият запас от сгъстен газ се освобождава едновременно. След това балонът трябва да се презареди. Еднократното изстрелване на струата от компресиран газ трябва да спаси моториста от падане. 

Според първоначална информацията,  в момента новата система на Bosch се изпробва върху експериментални мотоциклети. Когато ще започне за масово производство, и внедряване все още не е известно, но вече се знае, че Ducati Multistrada и KTM 1290 Super Duke ще бъдат първите, които ще го получат./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • drina
    08.02.2019 8:37
    и матора ще се спре само дето моториста ще продължи накъдето се е изсилил