Как в Китай залавят и наказват пешеходците нарушители (ВИДЕО)

  • 26.03.2019 9:00 /
  • 18381 /
  • 2
Как в Китай залавят и наказват пешеходците нарушители (ВИДЕО)

Китайската полиция публикува поучителен видеоклип, в който камера за видеонаблюдение заснема пешеходец-нарушител. На кадрите се вижда как нищо не може да спре мъжа, който е тръгнал да пресича улица на забранено място въпреки оживения трафик и разделителната мантинела, съобщава "Дейли мейл". 

Той се опитва да прескочи ограждението, разделящо двете платна за движение, но тутакси му се случва нещо много лошо и той веднага е наказан за нарушението. 

Както се вижда, това нарушение не се случва за първи път. Видеото показва, че по-рано друг пешеходец умишлено събаря мантинелата. Според полицията, с помощта на камери, е установена самоличността на нарушителите и ще им бъдат наложени глоби. 

Нов казус: Има ли право ТОЛ полицията да спира и санкционира шофьори без присъствието на катаджии

Как действа системата за разпознаване на пешеходците нарушители на правилата за движение по пътя в страната с гигантско населения и защо наказанията и глобите там са неизбежни.

През миналата година, В Шенжен за първи път в света стартира камера за фиксиране на нарушения от пешеходци. Тя бе инсталирана на едно от оживените кръстовища на града и следи хората, пресичащи пътя при забранителен сигнал на светофара. За да се определи самоличността на нарушителя, камерата използва технологията за разпознаване на лица. 

Джигитите нямат шанс! МВР се въоръжава с "доказателствени анализатори", които ще изловят всеки нарушител

По време на тестването на системата на голям екран до кръстовището бяха показвани снимки на нарушители. По-късно стартира специален уебсайт с информация за нарушителите. Накрая, след пускането на системата в пълноценна експлоатация, на страниците на нарушителите в социалните мрежи бяха публикувани наказанията и глобите им. 

Освен това фактът на глобата засяга кредитния рейтинг, който се изчислява за всички китайски граждани.Основното предимство на такава система, според разработчиците ѝ, е  неизбежността на наказанието. 

Кои са признаците, които издават пийналия шофьор пред кататджиите

„Пешеходците, които пренебрегват правилата, винаги са били проблем в Китай. С класическите глоби беше невъзможно решаването на проблема. Нашата технология позволява да се предотврати повторно нарушение: човек няма да пресече пак на червено, знаейки, че неизбежно ще получи наказание ”, казва Ван Юн, мениджър на компанията Intellifusion, който се занимава със системи за фиксиране на нарушения, в интервю за South China Morning Post. 

Планирана е цяла мрежа от такива камери навсякъде в Китай, което ще спомогне за намаляване на разходите за полицейски служители, изпълняващи подобни функции./auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • бай Гъдю
    26.03.2019 19:03
    Скапана ограда. Добре, че има камери!
  • arian
    27.03.2019 15:31
    Ограда "Made in China"