Изгасиха горяща електрическа кола по изцяло нов метод ВИДЕО

  • 22.01.2024 9:23 /
  • 12088 /
  • 0
Изгасиха горяща електрическа кола по изцяло нов метод ВИДЕО

Специално одеяло беше използвано за първи път, за да укроти пламнал електрически автомобил Jaguar. Известно е, че пожарите на литиево-йонни батерии са трудни за гасене, но противопожарната служба на Колорадо се справи с пожара с противопожарно одеяло.

Сериозното предизвикателство при гасенето на пожари с литиево-йонни батерии, съчетано с емисиите на токсичен дим, накара противопожарните служби по целия свят да търсят иновативни решения за борба с пожари в електрически превозни средства.

В случая червен Jaguar I-Pace се е запалил по време на зареждане в гараж на частен дом.

За щастие обитателите на къщата са успели да избягат, а пожарната и спасителната служба са изтеглили другите автомобили от гаража, за да получат достъп до горящия обект и да предотвратят по-нататъшното разпространение на огъня.

Пламъците били потушени, но се оказало, че батерията на Ягуара все още тлее, затова колата била покрита с противопожарно одеяло.

Както бе отбелязано много пъти преди, пожарите, които възникват в литиево-йонните батерии, са особено трудни за гасене поради местоположението на батериите и голямото количество химическа енергия в тях.

Клетките започват да „греят“ една друга и настъпва повторно запалване. Ето защо в някои случаи след пожара електрическите автомобили са заравяни в пясък или потапяни в огромни резервоари с вода.

За справка: такова одеяло струва от 3 до 5 хиляди долара и тежи около 40 кг. В дизайна му няма нищо особено, целта е плътно да обвие горящия предмет, като по този начин предотвратява достъпа на кислород.

Постепенно батерията се охлажда и рискът от повторно запалване намалява. Между другото: пожарникарите в САЩ са преминали курс по гасене на електрически превозни средства и са получили такива одеяла като специално оборудване.

КОМЕНТИРАЙ