IT компания посочи колите, на които най-често се манипулират километражите СНИМКИ

  • 27.12.2021 9:09 /
  • 4274 /
  • 0
IT компания посочи колите, на които най-често се манипулират километражите СНИМКИ

Измамите с пробега са едни от най-честo срещаните на вторичния пазар. Така се вдига цената на употребяваните автомобили. Както разкрива скорошно проучване на carVertical, купувачите на немски премиум коли са най-застрашени от това да се сдобият с возило с превъртени показания на километража, пише Факти бг.

ТОП 10 на най-често манипулираните модели автомобили: BMW M5 оглавява списъка

За да определи списъка с най-често манипулираните автомобили, IT компанията анализира повече от 700 000 доклада за историята на коли втора ръка, генерирани между ноември 2020 и ноември 2021. Анализирани са 18 различни пазара, включително Полша, Румъния, Унгария, Франция, Словения, Словакия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, България, Сърбия, Германия, Хърватия, Русия, САЩ и Италия.

Вижте километражите на кои коли се манипулират най-много - 2

Както посочват данните от пробега, BMW M5 е най-често манипулираният автомобил, с малко над една трета от проверените возила с възможност за манипулация. Г-н Матас Бузелис, автомобилен експерт , посочва защо представителите на BMW доминират списъка:

„Половината от класацията ТОП 10 е заета от модели на баварския производител. Това има връзка с търсенето на употребявани BMW автомобили в различните пазари. Тези данни показват още, че скъпите коли е по-вероятно да бъдат манипулирани и това следва да се взима предвид, когато търсим употребяван автомобил. Именно тук една проверка на пробега би била много полезна.“

Второ и трето място в списъка са заети от BMW 7-ма серия и Subaru Outback, респективно с 33.4 и 31.8 процента от автомобилите с вероятност за манипулиране. Audi A8 е на пето място сред най-често манипулираните коли, докато по-спортният му събрат - A7, заема десетото място с малко над една четвърт (25.8 процента) от всички автомобили, за които в проучването е установено, че са претърпели манипулация с пробега.

Матас Бузелис обяснява още, че присъствието превозни средства от премиум сегмента сред най-често манипулираните е причината за по-високите печалби. Превъртането на километража е сравнително евтина и лесна процедура, която гарантира допълнително приходи за нечестните търговци на автомобили.

Най-манипулираните модели автомобили според годината на производство: най-старите биват манипулирани най-много

Вижте километражите на кои коли се манипулират най-много - 3

 

 

Както показва проучването, при покупка на кола втора ръка е от изключителна важност е да се проверява пробега, особено при по-старите превозни средства. Най-популярните манипулирани превозни средства са произведени между 2006 и 2016. Въпреки това, в проучването се подчертава, че съществува връзка между вероятността за измама и класът на автомобила:

Списъкът с най-често манипулираните автомобили се състои предимно от премиум превозни средства, но в него ще открием и някои модели от икономичната класа, макар и с по-малък дял от общия брой от всички модели. Представителите на Subaru, Ford и Volkswagen принадлежат към същата възрастова група като возилата от по-високия клас. От това излиза, че колите на възраст между 5 и 15 години е най-вероятно да бъдат жертва на измама.

Ford Mustang е най-новият модел в списъка. Бъдещите собственици на шестото поколение на мускулестия Mustang трябва да обърнат допълнително внимание на проверката на пробега онлайн. Собствениците на BMW M5 от 2006, 5-та серия от 2007 и Х5 също трябва да проверят обстойно дали пробегът на автомобила им е реален.

При най-новите модели е възможно превъртането на показанията на километража да бъде не дотолкова лесна задача. По-новите коли не са толкова популярни за манипулиране и заради пробега, който са изминали, откакто са закупени:

„Няма смисъл да се манипулира автомобил с навъртени, например, 50 000 или 80 000 километра, но купувачите е добре да проверят дали и тези показания са реални или не.

Най-манипулираните модели автомобили според типа гориво: като цяло дизеловите возила биват манипулирани по-често.

Вижте километражите на кои коли се манипулират най-много - 4

 

 

По-голямата част от манипулираните модели автомобили са снабдени с дизелови двигатели. Дизеловите автомобили са проектирани да изминават по-големи разстояния, което означава, че такива машини е по-вероятно да станат жертви на измами с пробега. Въпреки това, нещата може и да се променят в бъдеще, тъй като продажбите на дизелови возила намаляват.

Ако разгледаме графиките, можем ясно да видим, че обикновено до 80 и дори 90 процента от манипулираните модели са дизелови. Нека вземем за пример Volkswagen Phaeton – на всеки 10 манипулирани модели, 9 от тях са снабдени с дизелови агрегати и само един бива с бензинов мотор.

Групите от манипулирани бензинови и дизелови представители на BMW 6 серия са почти идентични, но това е защото бензиновите версии при този модел са много по-популярни. В някои случаи не присъстват дизелови двигатели сред предлаганите за даден модел. Бензинът, например, е единственият вариант за гориво при BMW M5 и Ford Mustang.

Заключение

Така от анализа на carVertical за цените на манипулираните автомобили става ясно, че 16.1 процента от превозните средства, проверени през последните 12 месеца са претърпели превъртане на километража. И тъй като измамите с пробега са популярни на вторичния пазар, от изключителна важност са онлайн проверките на автомобилна история.

И докато за купувачите на коли втора ръка от икономичния клас рискът да се превърнат в злополучни собственици е по-малък, тези, които закупуват премиум дизелови автомобили на възраст между 5 и 15 години са най-застрашени, тъй като този тип возила е най-често манипулирания. По-мощните модели също могат да бъдат подложени на измами с пробега и сдобиването с представител на този клас, без проверка на автомобилната история може да се превърне в истински финансов кошмар.

КОМЕНТИРАЙ