Голяма промяна! Новите коли вече задължително ще са с...

  • 20.02.2019 8:58 /
  • 23702 /
  • 3
Голяма промяна! Новите коли вече задължително ще са с...

40 държави, водени от Япония и Европейския съюз, се съгласиха да изискват новите автомобили и леките търговски превозни средства да бъдат оборудвани с автоматизирани спирачни системи още от 2020 г. Решението е постигнато в рамките на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ООН), пише economic.bg.

Тревожни признаци за дефекти в спирачната система на колата

АЩ, Китай и Индия засега не са включени в споразумението.

Изискването ще влезе в сила през следващата година първо в Япония, където през 2018 г. бяха продадени 4 милиона коли и леки търговски превозни средства, заяви Жан Родригес, говорител на Икономическата комисия на ООН за Европа, или UNECE. 
Очаква се Европейският съюз и някои от най-близките му съседи да последват примера през 2022 г.

Регламентът ще изисква всички превозни средства, които се продават, да бъдат оборудвани с технологията, чрез която сензорите следят колко близо може да е пешеходец или обект. Системата може да задейства спирачките автоматично, ако сблъсъкът се счита за неизбежен и ако водачът не изглежда настроен да реагира навреме.

Как се спира безпроблемно на заледен път

ярката ще се прилага за превозни средства с "ниска скорост": 60 километра в час или по-малко и засяга само нови автомобили, продавани на пазарите на страните, подписали споразумението, така че собствениците на превозни средства няма да бъдат задължени да преоборудват старите си коли и камиони.

Икономическата комисия за Европа на ООН заявява, че страните, които са се съгласили на сделката, искат да бъдат по-активни в борбата с пътнотранспортните произшествия, особено в градски условия, където има много препятствия като пешеходци, скутери, велосипеди и други коли в близост. 

ЕС прогнозира, че спирачните системи биха могли да помогнат за спасяването на над 1000 живота годишно.

По повод опасенията, че тези регулации могат да се разглеждат като стъпка към въвеждане на изкуствен интелект, който да получи предимство пред хората, авторите на резолюцията казват изрично: Водачът може да поеме контрола и да преодолее тези автоматизирани спирачни системи по всяко време.


 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • nezavisim
    20.02.2019 12:48
    Ако е заледен пътя и се задействат спирачките всичко отиде по дяволите. И при ниски скорости ако трябва да се избегне рязко спряла кола на мокро или лед?
  • Батко
    22.02.2019 9:44
    Абе тия не са толкова тъпи от време на време се приемат и практични неща. Пример отпадането на роуминга в ЕС
  • Шофер Хофер
    23.02.2019 16:50
    След като ни сложиха GPS -и и камери, вече ще могат да ни натискат и спирачките дистанционно ...а да ги видим джихадистите :)