Ето къде най-често в Европа преминават тировете

https://auto.blitz.bg/novini/eto-kade-nay-chesto-v-evropa-preminavat-tirovete Auto.blitz.bg
Ето къде най-често в Европа преминават тировете

Евростат актуализира статистика за най-активните маршрути за товарен транспорт: най-често в Европа тежките камиони пътуват между Холандия и Германия.

Началото на списъка с маршрути между Холандия и Германия се дължи на най-големия товарен трафик. През 2023 г. по този маршрут са превозени 83,3 милиона тона различни товари. Това се посочва в доклада на Евростат.

На условния подиум второ място заеха маршрутите между Полша и Германия с резултат от 69,2 милиона тона. В същото време камионите с полска регистрация представляват 95 на сто от всички транспортни операции, а автомобилите с немски регистрационни номера са едва 3,5 на сто. Останалите 1,5 процента от транспорта между Полша и Германия се извършва от транспортни компании от други страни.

На трето място е транспортът между Белгия и Франция, на четвърто място е между Белгия и Холандия, а на пето е товарният транспорт между Испания и Франция. Между другото, в ТОП-15 Испания допълва списъка с превоз на товари до Германия.

Испания може да бъде срещната още няколко пъти в доклада. Там 67 процента от товарния трафик се извършва в страната, а 33 извън нея.

Пуснаха за продажба учебната кола на Том Круз СНИМКИ

Като цяло разпределението на маршрутите в европейските страни за вътрешни и международни товари изглежда доста интересно. Да кажем, че Германия е доста пасивна в международните превози. Немските компании отговарят само за 13 процента от изходящите превози, но правят 87 процента по вътрешни маршрути.

Тук има още една интересна подробност. Целият транспортен пазар до, от или в рамките на Германия, както отбелязва Евростат, се счита за най-големия пазар на целия континент. Местните пътища превозват 22,8 процента от обема на товарите в Европейския съюз.

Горещото време създаде нов тренд - "бременни" коли ВИДЕО

За особено любознателните читатели, ето още една статистическа подробност: миналата година автомобилният товарен транспорт в ЕС е бил доминиран от храни, напитки и тютюн – 308 милиарда тонкилометра.

Общо през 2023 г. обемът на автомобилния товарен транспорт в Европейския съюз възлиза на над 13,2 милиарда тона и 1857 милиарда тонкилометра.

 

 

 

 

 

Горещи

Коментирай