"Дизелгейт" допълзя и до Япония, ето по кого удари първо

  • 04.08.2022 7:59 /
  • 3888 /
  • 0
"Дизелгейт" допълзя и до Япония, ето по кого удари първо

Японските власти обвиниха компанията Hino Motors, влизаща в концерна Toyota, в занижаване на данните за количеството изхвърляни вредни емисии в атмосферата.

Дъщерната компания се занимава с производството на камиони и автобуси. По информация на Reuters, фалшификациите са започнали още през 2003 година. Ако подозренията на властите се потвърдят, Toyota, която е собственик на половината от акциите на подразделението, може да се сблъска с глобални проблеми. 

В момента японското министерство на държавните земи, инфраструктурата, транспорта и туризма провежда обиски в офисите на Hino Motors.

Властите смятат, че ръководството на компанията специално не е получавало информация за проблемите с двигателите на камионите и автобусите от своите служители. 

Ръководителят на следствената група заявява, че фирмата е решила да си затвори очите за дефектите заради своите успехи в миналото. 

Президентът на Hino Motors Сатоши Огисо се извини на журналистите, заявявайки, че компанията ще разработи нова система за корпоративно управление в рамките на три месеца. 

Освен това, производителят ще отзове около 68 000 товарни коли и автобуси. След обявяването на "дизелгейта" акциите на Hino Motors поевтиняха почти с 10%.

При това Toyota е собственик на 50,1 процента от дъщерната компания, затова неблагоприятното стечение на обстоятелствата ще се отрази сериозно и на имиджа на концерна.  

В края на юни под подозрения за фалшификация на данните за вредните емисии с помощта на специално оборудване попаднаха Hyundai и Kia. В европейските офиси на компаниите бяха извършени обиски. 

КОМЕНТИРАЙ