Изумително ВИДЕО: Porsche достигна най-високия вулкан в света

  • 05.11.2022 11:50 /
  • 994 /
  • 0
Изумително ВИДЕО: Porsche достигна най-високия вулкан в света

Два експериментални спортни автомобили Porsche 911 са тествани там, където няма пътища, въздухът е разреден, температурите са под нулата и дори растенията не могат да оцелеят.

Екипът, воден от състезателя и авантюрист Ромен Дюма, се е заел да изследва границите на възможностите на Porsche 911. За целта е избрано едно от най-трудните места на земята - стръмните склонове на Охос дел-Саладо в Чили. Това е най-високият вулкан в света.

Проведен е първият тест на екипа и автомобилите и Porsche 911 е станал един от малкото автомобили, достигнали екстремната височина от 6 км над морското равнище.

По пътя си към височината от 6007 метра спортният автомобил с Ромен Дюма зад волана преодолява ледени полета, температури под 30 градуса по Целзий и места с половината кислород във въздуха в сравнение с морското равнище. Изпитанието е завършило и екипът е развълнуван от преживяното.

Основата на всеки от автомобилите-рекордьори е моделът 911 Carrera 4S (тип 992), задвижван от заводски стандартен шестцилиндров двигател с турбокомпресор и с мощност от 443 к.с., както и седемстепенна механична скоростна кутия.

Самият Porsche 911 се справя отлично благодарение на комбинацията от здрава, но лека конструкция на шасито, късо междуосие, достатъчно мощност и способност да се справя добре на много голяма надморска височина.

От тази отправна точка инженерите от научноизследователската база на Porsche във Вайсах край Щутгарт, работещи в тясно сътрудничество с Romain Dumas Motorsport, дават воля на креативността си, за да подготвят автомобила за специфичните изисквания на планинските условия.

Съботна подборка от зрелищни ВИДЕА: 14-г. джип Porsche се промъква удивително по скалите

Първоначално двата автомобила са били оборудвани с предпазни клетки, седалки от въглеродни влакна и предпазни колани, за да отговорят на изискванията за безопасност на такъв проект. След това са добавени портални оси, за да се увеличи пътният просвет (сега 350 мм).

Освен това автомобилите са оборудвани със специална лека, но много здрава защита на долната част на каросерията от арамидни влакна, която им позволява да преминават по скали.

Добавено е устройство, наречено Porsche Warp-Connecter. Първоначално разработена за моторните спортове, тя създава механична връзка между четирите колела, за да осигури постоянно натоварване на колелата. Използвана е за ръчен блокаж на диференциала с възможност за превключване, както и усъвършенствана кормилна система.

Изумителен: Как изглежда първият суперавтомобил на Porsche СНИМКИ

Накрая към предната част на автомобила е добавена лебедка. Каросерията е повдигната, за да се осигури място за колелата за офроуд и гумите с ширина 310 мм. Охлаждащата система също е преработена, за да може автомобилът да преминава през по-екстремни офроуд терени, без да се достига до повреди. Като финален щрих върху каросерията са нанесени две отличителни линии.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ