Златно правило за престрояване на заснежен път без колата да поднесе

  • 24.12.2021 10:50 /
  • 9694 /
  • 0
Златно правило за престрояване на заснежен път без колата да поднесе

Зимата дойде, а с нея и новите рискове и опасности за всички шофьори. Всяка година доста пътни инциденти се случват, защото някой не успява правилно да премине от една лента в друга на заснежен път.

В същото време в повечето случаи е достатъчно да запомните и стриктно да спазвате едно единствено, но много важно правило за престрояване на автомобила през зимата.

За съжаление не само ледът причинява неудобство през зимата, но и обичайният сняг, който неизбежно покрива пътното платно през мразовитите дни е не по-малко опасен.

Снежните ленти крият много опасности и рискове. Например при шофиране съществува достатъчно висок риск колелата на автомобила да се намират едновременно върху различни повърхности и покритие. Такова стечение на обстоятелствата може да доведе до загуба на контрол и управление на машината.

Ето какво трябва да се направи след закупуване на кола втора употреба

Всеки водач трябва да може да се справи и да изведе автомобила в случай на циклично занасяне. Начинът на действие тук зависи от конкретната ситуация и вида на задвижването на автомобила.

Също толкова важно е обаче да знаете как да избегнете подхлъзване през зимата. Има едно "златно" общо правило за всички видове автомобили. И това е, че престрояването през зимата не трябва да се извършва като едно действие.

Най-добре е шофьорът да раздели престрояването на зимен път на две отделни маневри. Преминаването от лента в лента не трябва да е рязко и бързо. На заснежен път подобно поведение определено няма да доведе до нищо добро.

Маневрата с два подхода позволява да се сведат до минимум рисковете, свързани с преодоляването на снежна бариера на пътя между двете ленти. Маневрата трябва да се извършва бавно и с ниска скорост. В противен случай ледът на пътя ще доведе до занасяне на автомобила.

Какви фрази не трябва да казвате, когато предавате автомобила си за ремонт

"Златното" правило е следното. Маневрата с престрояването се извършва не в една непрекъсната, а в няколко последователни стъпки. Именно това прави маневрата през зимата различна от същото действие през останалите сезони.

Първата стъпка е бавно, но сигурно да преминете през снежното натрупване с единия ред колела. После автомобилът се изравнява внимателно. След като се уверим, че всичко е наред, преминаваме към стъпка номер две - преместване в необходимата лента.

Този бавен подход всъщност ще намали времето, през което колелата на автомобила се намират върху различни повърхности. По този начин рискът от загуба на контрол, занасяне и инцидент се свежда до минимум. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ