Какви фрази не трябва да казвате, когато предавате автомобила си за ремонт

  • 19.12.2021 11:50 /
  • 4043 /
  • 0
Какви фрази не трябва да казвате, когато предавате автомобила си за ремонт

Ако не искате да платите по-висока цена за ремонта на автомобила си, някои фрази трябва да бъдат табу в комуникацията ви с автомонтьорите.

Съставили сме списък с определени и важни изказвания, споменаването на които могат да изпразнят портфейла ви.

"Има нещо, което тече и дрънчи под капака, сигурно нещата са много зле".

Като казвате подобна фраза на етапа на предаване на автомобила ви за ремонт, правите две груби грешки наведнъж. Първо, регистрирате пълното си непознаване на материалната част, с което сигнализирате на ремонтиращите - собственикът не разбира нищо, може да му се сложат редица скъпи услуги и да получи сметка за несъществуващи дефекти.

На второ място, тези думи ви характеризират като жертва, човек, предварително настроен за провал, неуспех и съответно - готов да плаща и да му се надписва.

"Не мога да взема колата, жена ми ще дойде да я вземе".

И тук всичко е ясно. Задавайки подобен вид комуникация, всъщност прекъсвате веригата клиент-изпълнител. Разбира се, работата най-вероятно ще бъде надлежно извършена и документирана, но е възможно в процеса на работа да се появят няколко излишни дейности и неща, свързани с откриването на някакви скрити технически проблеми, които изискват незабавно отстраняване.

Вредно ли е да държите автомобила си в топъл гараж в мразовито време

В резултат на това цената ще се повиши значително и тъй като съпругата вероятно няма да е наясно с всички тънкости на ремонта, тя ще трябва да плати сметката без много въпроси.

"Донесох ви правилната част, просто я поставете".

Не трябва да се дават съвети на сътрудника в сервиза как да бъде извършен ремонтът. Първо, подобно настояване от ваша страна предизвиква разбираемо раздразнение, и второ, оставете на професионалиста да реши дали дадено устройство или компонент трябва да се замени или ремонтира. Възможно е в крайна сметка да платите няколко пъти повече отколкото е било необходимото, ако настоявате за това.

"Това не е моята кола, а служебната (или на приятел, далечен роднина, съсед)".

След като става ясно, че плащате за ремонт на автомобила не от собствения си джоб или нямате пряка връзка с превозното средство, служителите на някои сервизи с голяма степен на вероятност ще завишат цената.

Тази грешка при поставяне на авто колани на деца води до трагедии дори при 50 км/ч ВИДЕО

Логиката на работещите в сервиза е ясна - в крайна сметка ремонтът е за сметка на компанията, вие използвате автомобила за служебни цели, така че няма да имате нищо против, ако цената се повиши.

"Почти всичко съм поправил, но не съм сигурен, че съм го направил правилно. Можете ли да проверите?"

Много е вероятно отговорът, който ще чуете след това, да бъде: "Защо сам се занимавахте с двигателя, скоростната кутия, окачването?" След проверката почти сигурно ще се окаже, че резултатите от вашата намеса са предизвикали "сериозни" технически проблеми, които ще трябва да бъдат отстранени и това ще ви струва доста пари.

Още няколко съвета

Също така имайте предвид, че за да не станете жертва на измамници по време на ремонт, информирайте се за основните неща. Най-малкото, преди да закарате машината в сервиз, прочетете онлайн форумите и разберете какви могат да бъдат решенията на подобен проблем.

Също така проследете цените на частите, които може да се наложи да замените, и ако ви предложат двойно или тройно по-високи цени, отказвате и отивате в друг сервиз.

Ако не знаете какво представляват алтернаторът, стартерът и кормилната уредба, има смисъл да отидете в автосервиз с компетентно лице. Понякога фразата "Ще дойда за колата с колега инженер или автомеханик (иска да види как е ремонтирана)" ще ви избавят от много проблеми и ще накарат техниците да бъдат по-внимателни към работата си.

И накрая, след ремонта поискайте да получите старите части, извадени от автомобила ви, както и опаковките и етикетите на новите части. Предварително информирайте сервизния специалист за искането си. Това ще намали изкушението на сервиза да замени новите части с части втора употреба или да фалшифицира замяната./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ