Заслужава ли си още сега да сменим зимните гуми с летни

  • 21.03.2021 8:50 /
  • 6797 /
  • 0
Заслужава ли си още сега да сменим зимните гуми с летни

Един от най-важните въпроси за собствениците на автомобили при всяка промяна на сезона е кога е необходимо да се сменят гумите? И всяка година няма категоричен отговор. Но ние ще ви подскажем как да познаете кога е точният ден.

Изглежда, че основният критерий за шофьорите отдавна е известен: при температура от +7 ... + 8 °C зимните гуми трябва да бъдат сменени с летни. Разбира се е необходимо да не се случват резки промени на температурите и сутрешните колебания. Ако дебел слой слана покрива колата всяка сутрин, по-добре е да не се бърза с поставянето на летни гуми.

Съвременните гуми, обаче, както летните, така и зимните, донякъде припокриват съседния сезон по отношение на своите качества и позволяват на собственика да се чувства уверен между сезоните.

Какво означават цветните линии и точки на гумите СНИМКИ

Благодарение на това стана възможно да се избегнат струпването на автомобили в сервизите за гуми и загубата на време на опашки. В крайна сметка няма нужда да се сменят гумите на абсолютно всички автомобили в един ден,  това може да се направи и малко предварително.

И така, можете да смените зимните гуми с летни:

Ако през деня и сутринта температурата надвишава + 7 ° C и то не само на слънце, но и на сянка, както и не в течение на час-два, а през целия светъл ден;

Ако не използвате колата през нощта, особено сутрин, когато влагата може да замръзне на пътя поради минусови температури;

Ако във вашия район няма пътища с труден терен, хълмове, сенчести гори и други участъци, където може да остане сняг върху асфалта ида се образува лед;

Ако не сте склонни към нервно шофиране, винаги карате автомобила внимателно, без резки маневри.

Ако прогнозата за времето не обещава циклони със спад на температурата до ниво от + 5оС или по-ниско.

Преди да се отправите за монтаж на гумите, трябва да извадите летните си гуми от мястото, където ги съхранявате и да ги огледате. Би било хубаво да се измери дълбочината на протектора, а също така е важно да се уверите, че на страничните стени няма прорези и дупки.

Каква е причината върху гумите да има малки "бодлички" СНИМКИ

Ако се намерят предмети като гвоздеи, заседнали в протектора, по-добре е да не ги премахвате сами, а да ги покажете на професионалисти, които ще коментират степента на тяхната заплаха за безопасността.

Да, разбира се, цялата тази проверка може да се извърши от монтажниците на гуми директно по време на смяната. Но ако те изведнъж открият сериозен проблем, ще трябва да прекъснете процеса на смяна, да напуснете опашката и да се занимавате с ремонт на гумата или покупката на нова. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ