Защо някои шофьори добавят калиев перманганат в резервоара за гориво

 • 21.03.2020 9:20 /
 • 23365 /
 • 3
Защо някои шофьори добавят калиев перманганат в резервоара за гориво

В интернет има много „народни” начини и препоръки с различна степен на полезност и правдоподобност. Така, например, има доста опитни водачи, които твърдят, че има смисъл в това да се добавя калиев перманганат в резервоара на автомобила.

Време е да разберем защо те дават такива съвети, заслужава ли си и какво ще се случи в действителност, ако това бъде направено.

Сред шофьорите има има много митове и погрешни схващания около калиевия перманганат, като от тях произтичат много съмнителни препоръки. Като цяло всички митове за калиевия перманганат в резервоара за гориво могат да бъдат разделени на две категории: положителни заблуди и отрицателни заблуди. И едните, и другите са еднакво вредни и на практика нямат нищо общо с реалността. Каква е същността на описвания проблем?

Безаварийно нощно шофиране с автомобил: 9 основни правила за безопасност

Отрицателните митове за калиевия перманганат в резервоара се свеждат до това, че той уж може да причини детонация на горивото поради началото на химическата реакция на този елемент с бензина. Авторите на мита твърдят, че количеството топлина, отделяна от калиевия перманганат в този момент, е напълно достатъчно, за да предизвика експлозия в резервоара или поне експлозия в цилиндъра на двигателя, което ще доведе до счупване на последния.

Положителните митове за калиевия перманганат от своя страна се свеждат до факта, че добавянето му в резервоара (уж) води до увеличаване на мощността на двигателя поради отделянето на допълнителна топлина, която се превръща в остатъчна енергия. Твърди се, че калиевият перманганат уж засилва реакцията на горене, която протича в цилиндъра и ефективността на двигателя се повишава.

6 лесни съвета как да предпазим автомобила си от кражба! (СНИМКИ)

Всичко това има много малко общо с реалността. Калиевият перманганат не е в състояние да предизвика експлозия в резервоара, както и не е в състояние да увеличи производителността на двигателя. Дори само защото е малко вероятно кристалите му да попаднат в цилиндъра, но дори и ако това стане, то те най-вероятно ще причинят повредата му в средносрочен план.

Много по-вероятно е обаче кристалите на даденото вещество просто да запушат горивния филтър, в резултат на което колата просто да спре да се движи. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • [email protected]Има
  22.03.2020 16:04
  Има други съставки, които могат да ке сложат в горивото, да го обогатят на кислород и реално да повишат мощността с 20-.30 %. Лошото е, че така се намалява ресурса на двигателя поради претоварването. Например амилнитрит в количество 4-5 %.
 • Химията не ни е силата
  23.03.2020 8:24
  А журналистите си жабурят устните ссъм содакаустик.
 • Иво
  25.03.2020 7:58
  Защо добавят калиев перманганат ли? Ами..... от глупост!