Вредно ли е да държите автомобила си в топъл гараж в мразовито време

  • 17.12.2021 9:50 /
  • 3613 /
  • 1
Вредно ли е да държите автомобила си в топъл гараж в мразовито време

Оставянето на автомобила през нощта в топъл гараж през зимата е много приятно. Сутрин стартира без проблеми и на водача не се налага да чака 5-10 минути на студа, преди да потегли.

Техническите компоненти на автомобила обаче не се влияят добре от резки промени в температурата: ако излезете от отопляем гараж в 20-градусов студ, охлаждането ще бъде рязко.

Първото, което страда, е покритието от боя на каросерията. Различните материали имат различна топлопроводимост, така че когато студът започне да въздейства на панелите на каросерията, по боята се появяват микроскопични пукнатини и подутини.

Когато автомобилът се върне от студа навън в топлия гараж, започва обратен процес поради рязката промяна на температурата. Колкото по-често произтичат промени в температурата, толкова повече щети се нанасят на боята.

Друг проблем е кондензът. Когато в мразовито време автомобилът се постави в топъл гараж, влагата започва да прониква в микропукнатините и предизвиква корозия.

Кое е подходящото моторно масло за колите през зимата

Електрическата система също страда от високата влажност. Контактите започват да се окисляват, постепенно се появяват и грешки в електронния блок, различните сензори и системи.

Температурните колебания също оказват отрицателно въздействие върху окачването. Гумено-металните части, опорите и праховите капаци са първите, които се разрушават.

В резервоара за бензин също започва да се натрупва кондензът. Колкото по-често автомобилът се оставя в топъл гараж след мразовито време, толкова повече вода се събира там, където не би трябвало.

При нормални условия на работа за една година в резервоара се натрупват до 500 ml влага; при редовни температурни колебания същото количество се натрупва за един месец.

За да се отстрани излишната влага от резервоара, е необходимо да се използват химически добавки, които се продават в магазините за резервни части за автомобили. Ако не го направите, в горивната помпа ще започне да прониква вода и това няма да завърши добре.

Ето как да поправите радиатора на колата с пипер, горчица и яйца ВИДЕО

Разбира се, топлият гараж има доста предимства. Акумулаторът се чувства добре в него и двигателят стартира по-добре. Маслото не замръзва толкова много.

Впрочем, внимателното загряване на автомобила на студен паркинг и внимателното стартиране не са по-лоши. Ето защо недостатъците на отопляемия гараж сякаш са повече от предимствата.

Автомобилът се чувства най-добре в студен и добре проветрен гараж. Въпросът за комфорта на водача може да бъде решен чрез закупуване на подгреватели за стартирането. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Михайлов
    18.12.2021 19:20
    И при положение че имам топъл гараж, да си държа колата на улицата???