Важни съвети за безопасно шофиране в горещото време

  • 31.07.2022 9:50 /
  • 3812 /
  • 0
Важни съвети за безопасно шофиране в горещото време

В много гореща кола способността на водача да се концентрира намалява, което пък увеличава риска от инциденти.

Но екстремните температури също могат да причинят проблеми на самата кола. Шофьорът е по-малко ефективен, става нетърпелив и агресивен по-бързо, по-слабо е концентриран и като цяло със забавени реакции.

С жегата бдителността намалява, както и времето за реакция, раздразнителността се увеличава, а с нея и готовността за поемане на рискове. Тази комбинация често води до действия на волана, които не биха се случили на уравновесен шофьор, а това означава че топлината е причинила катастрофата.

Колкото по-високо се изкачва термометърът, толкова по-голям е рискът от инциденти, обобщават експертите. Те се позовават на проучвания, които показват, че броят на пътнотранспортните произшествия се увеличава с единадесет процента, когато температурата е над 25 градуса по Целзий.

Ето защо експертите по безопасност на движението многократно и настойчиво ви съветват да вземете предвид няколко важни аспекта за безопасно шофиране в горещото време, пише auto-press.

Първата ефективна мярка, за да направите интериора на автомобила по-поносим в горещо време, е да отворите всички врати, преди да потеглите. Това определено трябва да се направи няколко минути преди началото на пътуването, за да се гарантира, че горещият въздух, натрупан в колата, може да излезе и вътрешността да може да се проветри малко.

Прости правила и съвети как да предпазите окачването на автомобила си

Дори при високи външни температури може да се постигне подобрение, макар и незначително в отделни случаи.

Тогава не бива рефлекторно да се настройва климатикът в колата на максимум. Защото, ако охладите температурата в колата твърде много с климатика, това може да доведе до проблеми с кръвообращението.

Следователно разликата между външната температура и тази в автомобила не трябва да бъде твърде голяма. По този начин можете също така да избегнете ударът от жегата извън колата, когато излизате.

Експертите назоваха кои са най-надеждните японски коли СНИМКИ

Освен това твърде ниските температури също могат да нарушат вниманието на водача. Затова експертите препоръчват климатичната инсталация в колата да се настройва на 21 до 23 градуса по Целзий. Принципно обаче важи правилото температурната разлика между вън и вътре да не е прекалено голяма.

КОМЕНТИРАЙ