Три проблема с чистачките на колата и как се отстраняват

 • 06.02.2019 11:30 /
 • 6543 /
 • 2
Три проблема с чистачките на колата и как се отстраняват

Чистачките не са най-големият и скъп, но са много важен елемент от колата, който се нуждае от отговорни и правилни грижи. В противен случай възникват няколко много неприятни момента. 

Един от тях е досадното и вбесяващо скърцане, което отлича вниманието на шофьора и може да скъса нервите му, а това е предпоставка за пътен инцидент.

Още по-сложна става ситуацията, когато чистачките вече не се справят с основното си предназначения и по стъклото започнат да остават следи и размазани петна. Това вече е директна заплаха от тежко ПТП при ложи метео условия.

Как да не се допускат и отстраняват тези проблеми:

1. Качество на изделието
Качеството на продукта е първото нещо, за което трябва да се внимава при закупуването на нови чистачки. Дори и изцяло нови чистачки могат да скърцат и да се справят лошо със задачата си. В лошите случаи  тази "гума" също ще се "маже" върху стъклото.

Няколко прости начини да не замръзват чистачките

Какво да направите: в такава ситуация можете да направите само едно нещо - да изберете правилния производител и конкретен продукт. Доверявайте се само на продуктите на доказани компании, не вземайте най-евтините или първите, които ви попаднат под ръка. От качеството на чистачките не бива да се пести. 

2. Естествено износване
Естественото износване - това е може би една от най-честите причини за скърцащите чистачки. В хода на експлоатацията чистачките губят еластичността си под въздействието на външни фактори. Освен това те се износват. Много шофьори бързо „убиват“ чистачките си, като използват едни и същи през цялата година.

Как картофите помагат срещу изпотяването на стъклата в колата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Какво да направите: сменяйте чистачките (лято и зима) поне веднъж на всеки две години. В същото време през цялата година сменяйте чистачките на зимна и лятна версия, когато настъпи подходящото време.

3. Други причини                                                                                                                    Съществуват още много малки, редки и не толкова стечения на обстоятелствата, които могат да причинят скърцане на чистачките. Едно от тях е некачественото закрепване. Друго - прахът и мръсотията, натрупани под гумената лента. И двете явления са опасни не само защото вредят на самите чистачки, но и защото могат да повредят предното стъкло на колата. 

Кой прозорец на колата да разбием, ако се е заключила, а ключовете са вътре

Какво да направите: редовно проверявайте за луфт окачването на чистачките. Ако е необходимо, отстранете натрупаната мръсотия. Не забравяйте, че четката трябва винаги да е перпендикулярна на стъклото. Веднъж на всеки няколко месеца проверявайте пружината на чистачката./auto.blitz.bg


 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Пфг
  07.02.2019 5:23
  Е тоя сайт само малоумници драскат..
 • Vazbudeno_hui4e
  13.02.2019 21:41
  Близове, просто ги намажете с малко сперма или сирене от немит 5 дни хуй и проблема е решен!