Този метод с фаровете помага за стартиране на двигателя на колата в студа

 • 24.12.2022 12:50 /
 • 68553 /
 • 2
Този метод с фаровете помага за стартиране на двигателя на колата в студа

Един от основните проблеми за шофьорите през зимата е акумулаторът. Поради ниската температура дори батерията, която не е твърде износена, може да има затруднения при подаването на ток. Тук ще помогне народен начин, свързан с фаровете.

Защо акумулаторът изпитва трудности през зимата? Той е химичен източник на енергия, а при студено време може напълно да загуби своя заряд.

Особено сложно се получава, ако в картера е поставено минерално или полусинтетично масло. В студа то се сгъстява, така че става по-трудно да се завърти коляновия вал. Акумулаторът захранва стартера с големи трудности.

От средата на миналия век, за да стимулират химичните процеси в акумулатора, шофьорите са използвали прост метод с мигане на фаровете преди стартиране на двигателя. 

Ето защо носенето на якета може да има опасни последици при шофиране

При старите акумулатори, поради резкия пусков ток, пластините можели да се огънат и това водело до нежелани проблеми. В същото време малко предварително зареждане помагало за подготовката на батерията.

За съвременните акумулатори този метод все още е актуален. Мигането удължава живота на батерията, подобрява работата му.

Колко време трябва да се мига с фаровете, преди стартиране на двигателя? Експеримент с четиригодишен акумулатор в студа е показал, че десетсекундното предварително натоварване е намалило съпротивлението с 3 процента и е увеличило пусковия ток с 5 ампера.

Това не е лошо за стара батерия: всеки допълнителен ват ще увеличи шанса за стартиране на двигателя.

Как да увеличите пробега на електрическия си автомобил през зимата

Ако се мига с фаровете за 30 секунди, тогава съпротивлението ще намалее с още 1,5 процента. Но не си струва да се прави това за по-дълго, тъй като напрежението ще започне да пада.

По този начин, преди да се стартира двигателя, е достатъчно да се "ободри" акумулатора за 10-30 секунди. Но в студено време е по-добре да имате нова батерия с максимален заряд, добри свещи и масло. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Рошко
  26.12.2022 7:22
  Пълни глупости.
 • Чича
  26.12.2022 20:08
  Как глупости ве педал ,при шофьорите на камиони същото правило важи