Тази грешка при поставяне на авто колани на деца води до трагедии дори при 50 км/ч ВИДЕО

  • 07.11.2021 9:50 /
  • 2506 /
  • 0
Тази грешка при поставяне на авто колани на деца води до трагедии дори при 50 км/ч ВИДЕО

Качвате ли и возите ли деца в колата? Ако го правите, трябва да знаете това! То може да спаси животи.

С настъпването на студеното време повечето родители качват децата си в колата, облечени в топли връхни дрехи, без да знаят, че това може да стане причина за фаталния край на малкия пътник.

Работата е там, че детските връхни дрехи често са доста обемисти и родителите имат заблуждаващото впечатление, че детето е здраво закопчано с предпазен колан. В действителност предпазният колан не приляга плътно около тялото на детето.

Когато автомобилът се удари при произшествие, силата на инерцията изхвърля детето рязко напред, което води до компресирано притискане на връхната дреха под предпазния колан. Така се освобождава пространство за по-нататъшно движение на тялото на детето, което води до сериозни наранявания, нерядко несъвместими с живота.

В специално изградена лаборатория са били проведени серия от краш тестове и заключенията са доста тревожни. Вероятността за смърт на неправилно пристегнато дете е голяма при удар на автомобил, движещ се със скорост 50 км/ч.

Резултатите от краш тест: катастрофа със скорост 50 км/ч е достатъчна, за да убие неправилно закопчано дете.

Какъв е правилният начин за превозване на дете в столче за кола в студеното време от годината

Експертите настояват, че детето трябва да се намира в столчето за кола без връхна дреха. За да се чувства детето удобно и топло в колата в студеното време, можете да го покриете отгоре със собствените му дрехи или със специално приготвено за него одеяло.

Ето как се возеха децата в колите преди много години СНИМКИ

Същото правило важи и за възрастните. Специалистите препоръчват пътниците и водачът да свалят връхните си дрехи, когато пътуват в автомобил. В противен случай ефективността на предпазните колани ще бъде значително намалена.

Подробно видео ръководство демонстрира как правилно да закрепите детето си в столчето за кола през студения сезон. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ