Съвети и трикове, с които климатичната система на колата ще работи дълго време

  • 17.07.2022 10:50 /
  • 12879 /
  • 0
Съвети и трикове, с които климатичната система на колата ще работи дълго време

Важна част от автомобила е климатикът, особено през лятото. Днес той е част от стандартното оборудване на повече от 90 процента от всички превозни средства.

Експертите разкриват съветите и трикове, с които климатичната система ще продължи да осигурява надеждна услуга за дълго време. Според тях много шофьори не са наясно с поддръжката на климатика, а подобна грешка е с потенциално сериозни последствия, пише auto-press.

Климатикът в колата трябва да се обслужва на всеки две години, тъй като до десет процента от хладилния агент се губи през маркучите и съединителите на компресора всяка година. Това има драстично въздействие върху капацитета на охлаждане.

Ако тази загуба на хладилен агент не се компенсира, системата не само е изложена на по-високи натоварвания, но може също да доведе до повреда на компоненти, което ще повлече сериозни разходи.

Изследване показа кои автомобили се обезценяват по-бързо

Климатикът не само осигурява приятни температури през лятото, но е и идеална среда за размножаване на всякакви патогени, тъй като използването на климатика създава влага в климатичната и вентилационната система.

Затова климатикът трябва да се дезинфекцира веднъж годишно, така че шофьорите да не се страхуват от увреждане на здравето си.

Първата индикация, че е необходима дезинфекция на климатичната система, може да бъде неприятната миризма на плесен. Гъбичките и бактериите обикновено се установяват между изпарителя и вентилатора и я причиняват.

Дезинфекцията на климатика също може да помогне на страдащите от алергия. Климатичната система може да бъде допълнително надградена с антиалергичен филтър с полифенолно покритие, който предлага значително по-добра защита срещу полени, алергени и фин прах в сравнение с обикновен филтър за купе.

Експерти посочиха правилата за поставяне на багажа в колата при пътуване

Особено по-старите превозни средства понякога все още са оборудвани с увреждащия климата хладилен агент R134a. За да се гарантира възможно най-малкото му изтичане в атмосферата, хладилният агент се извлича по време на поддръжката на климатика, системата се изсушава и след това се пълни с необходимото количество.

Механиците в сервизите трябва да проверяват дали климатичната система е загубила твърде много хладилен агент, да търсят течове и да извършват необходимия ремонт.

КОМЕНТИРАЙ