Школа за шофьори! В тази ситуация попада всеки! Как да се спасим от катастрофа правилно

 • 23.08.2018 8:49 /
 • 1672 /
 • 2
Школа за шофьори! В тази ситуация попада всеки! Как да се спасим от катастрофа правилно

Всеки може да се окаже в тази ситуация, но не всеки ще се измъкне от нея достойно. Как ще действате вие, изхождайки от личния си опит и навици? 

Вие догонвате камион, движейки се във втората лента със скорост от 60 километра в час. В дясната лента малко зад вас се движи автобус. Само, че на вас ви идва мисълта да се престроите в лявата лента, за да изпреварите камиона, само че неговият шофьор намалява скоростта и дава ляв мигач. В следващия момент той се озовава на края на осевата линия, в предвиденото за завой място. Между него и вас има около 50 метра. В какво се състои опасността от дадената ситуация и как ще постъпите? 

Даваме ви няколко варианта за поведение в тази ситуация зад волана. Изберете оптималния за вас: 

1.Давам ляв мигач, натискам клаксона и се опитват да изпреваря камиона в лявата лента.  

2.Давам ляв мигач, престроявам се в лявата лента, отнемам до известна степен от скоростта и натискам клаксона, настоявайки пътят ми да бъде преотстъпен. 

3. Давам десен мигач, рязко ускорявам, изпреварвам камиона отдясно. 

4. Рязко спирам. Ако дистанцията не е достатъчна, за да спра зад камиона, завивам на дясно.  

Достатъчно е да се изгледат в YouTube няколко клипа с ПТП, заснети с видеорегистратори, за да стане очевидно, че именно вариант номер едно най-често води до катастрофи. Разбира се, в този случай отговорността за случилото се ще понесе шофьора на камиона. Но на вас от това по-леко няма да ви стане. Освен това, правилата за движение гласят, че завиването наляво и в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението. Ако пътното платно е с недостатъчна широчина, се допуска завиването в обратна посока да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото пътно превозно средство е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна пътни превозни средства. 

Второто решение е малко по-добро от първото, защото и в този случай вие все пак пренебрегвате много важен принцип на безопасността - никога не чакайте от нарушителя на Правилата за движение незабавно да поправи своята грешка.  Действахте внимателно, предвиждайки най-лошия развой на събитията, следователно предприемайте всичките мерки за безопасност. 

В третия вариант има реален шанс за благополучен изход. Но вашето поведение няма да е много коректно по отношение на съседите по движение. Добре, ако шофьорът на автобуса своевременно забележи вашата маневра и правилно реагира на нея, тоест намали скоростта и ви отстъпи пътя. Но тези действия може да не са безопасни. Затова това решение не може да се смята за оптимално. 

Четвъртото решение е най-безопасно. Първо, вие изцяло действате в рамките на правилата за движение. Ако спирачният път на вашия автомобил се окаже по-голям от разстоянието, което е останало до камиона, вие ще имате възможност да го заобиколите в последния момент. По време на спирането автобусът ще остане доста зад вас и нищо няма да ви попечи да завиете надясно. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • еееее
  23.08.2018 11:03
  реално работещ и най-безопасен е само 3 ти вариант. При вар. 4 - ако разстоянието е недостатъчно за спиране в собствената лента, набиването на спирачки позволява на буса да се изравни с вас или да ви изпревари леко, така че, пътят ви на дясно е блокиран...
 • глупости
  23.08.2018 11:24
  Пълни простотии, е с колко е по-висока скоростта на автомобила та да не може да намали без да променя лентата на движение? Безсмъртен джигит ли е случаят?