Прости правила и съвети как да предпазите окачването на автомобила си

  • 29.04.2022 11:50 /
  • 5050 /
  • 1
Прости правила и съвети как да предпазите окачването на автомобила си

Окачването на автомобила ни позволява да се чувстваме комфортно в автомобила, а за самия автомобил е единственият начин да се намали почти до нула естественото износване на съчленените части.

Но понякога неправилните действия на водачите значително увеличават степента на износване на сложния механизъм, особено при лоши пътища.

1. Какво е лош път и как да удължите живота на окачването си на него

Какво най-често разбираме под понятието "лош път"? Някои шофьори посочват чакълестите пътища като некачествени, а други смятат за неприемливи дупките, които неизбежно се появяват при ремонта на пътя.

Лошите пътища всъщност са само онези райони, където има най-чести стръмни наклони и пропадания, критични за окачването на автомобила.

Такива препятствия може да има по селските пътища, където тежките машини често се движат и пробиват дупки, и в града на места, където не се извършват ремонтни дейности. Най-добрият пример за сериозно препятствие на градски път е "лежащ полицай" и той трябва да се преминава правилно.

Има прости начини да защитите окачването на автомобила си по пътища, които не са с най-високо качество:

Например, когато наближавате границата на лош път, не намалявайте скоростта твърде бързо, освен ако пред вас няма голямо препятствие. Не забравяйте, че когато преминете неравността с рязко натискане на спирачките, унищожавате опорните лагери и много други части на окачването.

Когато преминавате през участък с неравности по пътя, бъдете много внимателни - окачването на неравностите трябва да работи с максимална амплитуда, в противен случай шумозаглушителните блокове и амортисьорите ще откажат преждевременно.

Спазвайте прилична дистанция зад друг автомобил, ако не искате да попаднете в яма или да се ударите в камък, което не се харесва на съвременните окачвания.

Кога със сигурност трябва да се сменя спирачната течност на автомобила

Има ситуации, в които по маршрута ви се появява дупка и не можете да я заобиколите. В този случай използвайте ефекта на планиране. Без да намалявате скоростта, натиснете рязко спирачния педал точно преди дупката и го отпуснете веднага.

Предната част на автомобила ще се снижи, а след това ще се повдигне с няколко сантиметра и предното колело ще прескочи ямата практически без натоварване и без никакви повреди по окачването.

Ако живеете в район, в който преобладават селски пътища, а не асфалт, намалете налягането в гумите, но не много. При препоръчително налягане от 2,0 атмосфери можете безопасно да намалите налягането в гумата до 1,8 атмосфери. Окачването ще получи допълнителна амортизация, а гумите няма да се износват още повече.

Е, винаги можете да намерите по-добър път и дори да е малко по-дълъг, спестеният живот на окачването ще изплати напълно разходите за бензин.

2. Полезни съвети

По нормален черен път можете да карате със скорост до 70 км/ч и ако няма препятствия, окачването на автомобила ви ще е в ред. Но агресивното шофиране по път с дупки, пукнатини и неравности също не е добро.

А ако карате твърде бавно по извънградски пътища, желаейки да запазите важни механизми, окачването ще усети всяка, дори и най-малката неравност, което неминуемо ще доведе до преждевременното му износване.

Кое е най-доброто място за детската седалка в колата, според краш тестовете

Освен това при работа в тесни амплитудни диапазони смазочният материал в сачмените шарнири се разпределя неравномерно, което може да доведе до "впиване" на металните части една в друга и да създаде хлабини.

Същото се отнася и за подпорите на амортисьорите, където може да се стигне до изтичане на масло.

Понякога рруги фактори, които не зависят от водача, също могат да доведат до преждевременно износване - напр. гуми с нарушен баланс, липса на центровка или компоненти на окачването, които вече показват признаци на износване. При лоши пътища тези фактори влошават ситуацията неколкократно.

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Girya
    29.04.2022 14:20
    Секс запознанства във вашия град - https://easydating4u.site - Влезте и се регистрирайте