Може ли да зареждате ретро автомобили със съвременен бензин

  • 27.02.2021 8:50 /
  • 812 /
  • 0
Може ли да зареждате ретро автомобили със съвременен бензин

Почти всички коли, произведени до средата на ХХ век, са разчетени за нискооктанов бензин. Но тогава с какво да ги зареждаме днес, когато на бензиностанция не може да се намери нищо „по-ниско“ от A-92?

Този въпрос засяга предимно собствениците на ретро автомобили, но и някои други автомобили по пътища, произведени също преди не малко време. Волгите и москвичите са имали версии с дефорсирани двигатели за бензин А-76. Тези, които ги експлоатират днес, им слагат в резервоара А-92, но не влияе ли това на надеждността и издръжливостта на старите агрегати, които днес не са и толкова евтини за ремонт?

Ще се опитаме да изясним с какво се различава съвременният високооктанов бензин от стария нискооктанов бензин и с какво всъщност може да зарежда ретро колата - ако човек е придобил такава машина.

Някои водачи твърдят, че съвременните бензини са толкова "зли" и високоенергийни, че могат просто да изгорят буталата и клапаните на старите двигатели. По отношение на съвременните бензини това не е вярно.

Кое е по-важно за автомобила - конските сили или въртящият момент на двигателя

Първо, калоричността на високооктановия бензин е дори по-ниска от тази на нискооктановия бензин. Това означава, че температурата на горене на съвременния бензин не се различава коренно от показателите на старото гориво и затова буталата и клапаните няма да прегреят.

И второ, скоростта на изгаряне (вторият показател, влияещ върху температурата) на настоящите горива не се различава от тази, с която A-66 и A-72 са изгаряли в цилиндрите.

С една дума, може да зареждате съвременни бензини в ретро автомобили, макар и не без уговорки, за които ще стане дума по-долу.

И така, внимателните собственици на стари автомобили забелязват, че при съвременните - тоест високооктанови бензини, ретро двигателите развиват по-малко мощност. И това не са субективни усещания, а реалност: гореспоменатата намалена калоричност на сегашното гориво влияе.

Но всичко това може да се подобри чрез регулиране на настройката за запалване с около 5 градуса напред. И тогава мощността на стария двигател дори ще се увеличи, тъй като високата детонационна устойчивост на бензина позволява повече мощност от двигателя.

Воланът на колата се тресе и трепери: Какви са причините и какво да се направи

Трябва да се отбележи, че колекционерите на ретро и винтидж коли, които се грижат за състоянието на своите машини, не използват съвременния бензин в най-чистата му форма. Те прилагат специална добавка към бензина - така нареченият оловен заместител.

Този препарат придава на съвременните високооктанови и безоловни бензини горивните качества от средата на 20-ти век и собствениците на ретро автомобили не трябва да се тревожат за състоянието на двигателя след зареждане с гориво в съвременна бензиностанция.

Съответно, също така отпада необходимостта да се коригира времето за запалване и други интервенции в настройките на двигателя. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ