Колко време можете да шофирате със спукана гума, ако няма как да я смените

  • 21.10.2021 11:50 /
  • 3248 /
  • 1
Колко време можете да шофирате със спукана гума, ако няма как да я смените

Нито един шофьор не е застрахован от спукване на гума на пътя. В живота се случват всякакви неща и може да се окаже, че нямаме резервна или че това е невъзможно.

Възниква логичният въпрос: колко дълго може да се кара в такава ситуация с гума, която губи въздух? Отговорът зависи от няколко неща.

Шофирането със спукана гума може да продължи от няколко десетки метра до няколко километра. Ако в автомобила има помпа и колелото е леко спукано, обикновено можете да шофирате почти както обикновено, докато стигнете до сервиз. На всеки 5 минути обаче ще трябва да спирате, за да напомпате гумата и да проверите налягането.

Ако не разполагате с помпа или резервна гума, можете да изминете около 2 км със спукана гума, без да повредите автомобила, при условие че не надвишавате ограничението на скоростта от 40 км/ч.

Пет начина да удължите живота на амортисьорите на автомобила си

След около 2 км покритието на гумата ще се повреди безвъзвратно. Много е вероятно то да започне да се разпада и да се запали, ще се чуе и характерният звук в подобни случаи. Ако продължите да шофирате, може да се окажете с повредена броня или друга част на колата.

Ако въздухът на гумата е излизал бавно, все още няма да знаете колко километра са изминати в това състояние. Няма да е възможно колелото да бъде реанимирано, то ще трябва да бъде изцяло заменено. В този случай шофьорът има запас от 10-15 км.

Как да изберем гараж: На какво трябва да се обърне внимание

Въпреки това скоростта в този случай не трябва да надвишава 40 км/ч. Въпреки това е много по-добре, по-безопасно и по-правилно при липса на резервна гума или помпа да се обадите веднага за евакуатор. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • тъпа
    29.10.2021 20:19
    Статия. Всеки трябва да има пяна за поправка.