Кои са най-удивителните правила за движение по пътищата в света

  • 20.03.2021 9:20 /
  • 1289 /
  • 0
Кои са най-удивителните правила за движение по пътищата в света

Подготвяте се да се отправите на път в чужбина? Проверете списъка, може да разберете нещо важно, което не сте знаели за държавата, в която отивате.

Франция: Тест за алкохол

В страната на виното контролът относно трезвеността зад волана е много уместен. Всеки собственик на автомобил трябва да има алкотестер в жабката. Ако го няма, ще се наложи заплащането на глоба от 11 евро.

Излизайки от бара, всеки ще може да се тества за способността си да управлява превозното средство. Това важи и за мотоциклетите. Допустимото ниво на алкохол в кръвта във Франция, както и в повечето други европейски страни, е 0,5 промила.

ОАЕ: Предимство на камилата на пътя

В Обединените арабски емирства камилите имат право да се придвижват по всяко шосе. Това трябва не само да се вземе предвид, но и да им се отстъпи, ако обстоятелствата налагат това.

Япония: Отговорност за това с кого пътуваш 

В Япония трезвеният пътник е отговорен за пияния шофьор. Оказва се, че първо трябва да се уверите в трезвостта например на таксиметровия шофьор, преди да влезете в салона. Между другото, изпръскването на пешеходец с вода от локва в Япония също е пътно нарушение: ще трябва да платите 6000 йени глоба.

Нагледно: Защо не трябва да буксирате кола с автоматик ВИДЕО

Финландия: право на радио

Таксиметровият шофьор във Финландия трябва да плаща такса от 30 евро годишно за правото да включи радиото за своите пътници. Има логика: съвместното слушане на музикална композиция е еквивалентно на предоставянето на клиента на допълнителни бизнес услуги. Ето защо във всички финландски по-бюджетни таксита цари тишина.

Мексико: Бръснене и грим

В Мексико всеки водач подлежи на сериозна парична глоба за опит за бръснене по време на шофиране. На жените пък не им е позволено да си поставят грим на шофьорското място, докато са на път.

САЩ: Бикини и горила

Според "Дейли Мейл", жените в щата Кентъки в САЩ имат право да карат кола по бикини само при едно условие: тя трябва да има оръжие в колата си за самозащита или кордон от двама полицаи, които да се грижат за нейната безопасност.

В щата Масачузетс има отделно правило за любителите на домашни горили. Ако имате такава и винаги пътувате с нея, знайте, че горилата трябва да седи с поставен колан на пътническата седалка до вас. Оставянето на домашния любимец на задната седалка е свързано с глоба от няколкостотин долара, както и с риска да се сбогувате с домашния любимец изобщо (правозащитните органи са длъжни да предадат животното на съответните органи). 

Защо на тировете са поставени знаци, ограничаващи скоростта на движение

В Алабама  не можете да шофирате със завързани очи. Колкото и безсмислено да звучи, може би някой наистина се е опитвал да впечатли приятел с това колко добре познава пътя към дома и може да покаже пътя със завързани очи. Моля, не се опитвайте да повторите подобен подвиг в Алабама.

Канада: Шейна с камбанки

Някой може да приеме това за романтично, някой за странно, но в канадската провинция Онтарио по Коледа мнозина се забавляват, като се движат с шейна, теглена от коне по магистралата. По този начин, пухкавият сняг, горещото греяно вино и камбанният звън помагат човек да се настрои за празника. Основното нещо е да се внимава за камбаните: трябва да има най-малко две от тях.

Швейцария: неделя - почивен ден

В Швейцария не можете да миете колата си в неделя. Доволни от стандарта на живот, швейцарците не искат да прекъсват заслужената си почивка заради шума, който вдига автомивката. Всичко е логично.

Германия: Без спиране

Когато пътувате по световноизвестните немски аутобани, уверете се предварително, че имате достатъчно гориво в резервоара. Забранено е спирането без особена необходимост на магистралата, а техническото спиране поради невъзможност да се продължи по-нататък се приравнява на категорията "без особена необходимост". Радващото е, че ще можете да напуснете - след като се обадите на специалната служба, те ще ви донесат бензин, но все пак ще трябва да платите глоба.

Испания: Не забравяйте очилата

В Испания, ако човек носи очила с диоптри, тогава по закон той трябва да има резервен чифт в колата в името на собствената си безопасност. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ