Кои неизправности в колата ще ви вкарат в ПТП

  • 18.02.2019 12:56 /
  • 3636 /
  • 0
Кои неизправности в колата ще ви вкарат в ПТП

Има неизправности в колата, които не представляват пряка заплаха за шофьора, пътниците и други участници в движението. Например една изгоряла лампичка за осветяване на задния рег.№ на автомобила едва ли някога може да бъде първопричина за произшествие на пътя.

Но има и неизправности, които са направо смъртоносни, тъй като именно заради тях стават най-бруталните катастрофи по пътищата. Кои са тези повреди, заради които нито един шофьор не бива да тръгва на път преди да бъдат отстранени. 

Тревожни признаци за дефекти в спирачната система на колата

* Всяка повреда на спирачната система е фатална. Разкъсвания в спирачния апарат, повредата на главния цилиндър, износените накладки, неизправен вакуумен усилвател, изхабени спирачни дискове или който и да било дефект на всеки друг елемент от спирачната система  - всичко това е последен звънец преди страшно ПТП. 

Как неопитните шофьори трошат окачването на колата на равен асфалт

* Ходовата част трябва да се проверява редовно. Ако сте чули почукване при преминаването на бавна скорост през дупки и неравности на пътя, трябва веднага да откарате колата в сервиз. Ако се е разкъсало сферичното съединение, което свързва главината с рамото на окачването, колелото се извърта навън по време на движение и водачът напълно губи контрол над управлението.

* Наблюдавайте състоянието на гумите - дали не са пробити някъде, има ли по тях уплътнения или пукнатини. Гумите могат да се спукат при движение с висока скорост и тогава тежкият инцидент е неизбежен.

Ето какво се случва, ако карате колата си без амортисьори (ВИДЕО)

* Проверявайте състоянието на кормилния механизъм. Ако дочуете някакво почукване в кормилната рейка при завъртане на волана - веднага в автосервиз. В противен случай по време на шофиране воланът ви може да блокира и познайте какво ще се случи след това./auto.blitz.bg

* Наблюдавайте състоянието на горивопроводите. При изтичане на гориво има опасност от възпламеняване. Също така редовно трябва да се проверяват светлините, чистачките, силовите елементи от каросерията за корозия./auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ