Кои действия на шофьора могат бързо да повредят двигателя

  • 14.08.2022 12:50 /
  • 7468 /
  • 0
Кои действия на шофьора могат бързо да повредят двигателя

Продължителността на живота на двигателя зависи от начина на шофиране, навременната поддръжка, условията на шофиране и други фактори.

За съжаление, често именно шофьорите са виновни за това, че "убиват" двигателя за възможно най-кратко време. Отговорният шофьор обаче в същото време може да удължи живота на автомобила.


Каква може да е причината за повредата на двигателя на автомобила?

1. Твърде високи и ниски обороти

В този случай става въпрос за постоянно шофиране с висока скорост и навик да се ускорява и пресилва двигателят. Един ден двигателят просто се поврежда. Когато двигателят се разглоби, оказва се, че буталните пръстени са счупени.

2. Отказ от загряване на двигателя

Много шофьори напълно пренебрегват загряването на двигателя, особено когато навън не е студено. Те се аргументират с това, че не искат да натоварват агрегата на празен ход и искат да избегнат вредните емисии.

Пренебрегването на загряването на двигателя може да доведе до сгъстяване на маслото и лошо смазване на двигателя. Тук е необходима "златната среда" - оптимално да се загрее двигателя преди да започнете да шофирате.

3. Липса на загриженост за състоянието на двигателя

Това включва икономии от маслени филтри, ненавременна смяна на запалителни свещи, евтини резервни части и консумативи и неспазване на сроковете за технически преглед (забавяне или избягване на процедурата).

Поради тази небрежност животът на двигателя най-малкото се намалява, но в повечето случаи агрегатът се поврежда преждевременно и не може да бъде ремонтиран.

Съвети за пътувания на дълги разстояния с автомобил

Освен това трябва да обърнете внимание на работата на радиатора. Ако го използвате постоянно, в него попадат множество ежедневни дреболии: прах, пух от тополи, мръсотия, пътни отпадъци, насекоми, листа. Естествено, образува се плътен филм, който трябва да се почисти.

За радиатора трябва да се полагат внимателни грижи: да се промие и издуха със сгъстен въздух. Ако това не се направи, двигателят ще прегрява, тъй като няма да има достатъчно вентилация.

Също така в резултат на използване на неподходящо гориво се достига до това, че клапаните и елементи на изпускателната система могат да изгорят.

Какви други неизправности могат да причинят пагубна повреда на двигателя

- Топене на катализатора (при температури над 900 градуса). Това може да се случи, когато се зарежда нискооктаново гориво.

- Разрушаване на керамиката.

- Катализаторът е запушен с продукти с непълно изгаряне и масло. Той просто не позволява на двигателя да функционира нормално, което води до неговата повреда.

Как да не се разболеем от климатика в колата


По принцип съседството на неутрализатора и двигателя може значително да повиши температурата под капака. Получава се, че автомобилът се нагрява неравномерно - на някои места е в нормата, а на други се наблюдава прегряване.

А всички отклонения имат отрицателен ефект преди всичко върху състоянието на двигателя и неговата работа. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ