Съвети за пътувания на дълги разстояния с автомобил

  • 22.07.2022 11:50 /
  • 11151 /
  • 0
Съвети за пътувания на дълги разстояния с автомобил

Шофирането е забавно, но при по-дълги пътувания като отиване на почивка не трябва да се разчита само на асистентите за безопасност, а трябва да се помисли и за собствената отговорност.

Дъщерното дружество на Volkswagen Seat събра съвети за пътувания на дълги разстояния, които са полезни за безопасността, фитнеса и концентрацията зад волана, пише auto-press.

Много е важно да осигурите на тялото достатъчно вода по време на натоварващата психиката дейност шофиране. Обезводняването се забелязва, наред с други неща, чрез умора и липса на концентрация у водача.

Тъй като жаждата вече е признак на дефицит, трябва да консумирате около пет до десет милилитра на килограм телесно тегло на редовни интервали и за предпочитане два до четири часа преди пътуването.

Независимо от разумния воден баланс, работата на тялото варира през деня. Като цяло способността за концентрация е по-ниска във времето непосредствено след събуждането и по здрач, а рискът от грешки е най-висок. Така че не трябва да седите зад волана дълго време веднага след събуждане или след тежък работен ден.

Как да не бъдете ударени отзад: няколко прости правила при шофиране

Можете да направите нещо добро за нервите си още преди да започнете пътуването си. Особено по непознати маршрути е логично да имате готови правилните пари за платени маршрути.

Плащането с карта не е възможно навсякъде и ситуацията да стоиш пред затворена бариера и евентуално да предизвикаш задръстване е изключително неприятна.

Няколко закуски, които ви дават достатъчно енергия, но не са прекалено тежки за стомаха ви, са добри спътници. Примерите включват мюсли, ядки или ябълка.

За спокоен завършек на пътуването може да си струва да потърсите или дори да резервирате подходящо място за паркиране, преди да започнете пътуването си, особено за дестинации в градски центрове или централни градове.

Когато обстоятелствата позволяват, всички пътници се подпомагат, като се редуват в шофирането. Първо, при редовна смяна на водача винаги има отпочинала глава зад волана, второ, цялостният стрес за индивида е по-малък.

Експерти посочиха правилата за поставяне на багажа в колата при пътуване

За пътуване без стрес с най-високи аспекти на безопасност трябва да обърнете внимание къде ще седят малките преди по-дълго пътуване.

Системата Isofix е огромна стъпка напред за детските столчета. Isofix скобите са задължителни по закон за всички нови автомобили от 2014 г. Благодарение на твърдата връзка с тялото, те гарантират, че детските седалки се задържат по-добре в колата.

Много превозни средства обаче нямат съответните Isofix точки нито на предната пътническа седалка, нито на средната седалка отзад.

За конвенционалните детски седалки без Isofix средната седалка отзад обикновено също не е оптимална, тъй като често няма същата ширина като страничните седалки и има издутина, върху която конвенционално закрепените седалки могат да се клатят.

По-големите деца от 12-годишна възраст, които са по-високи от 1,50 метра, също могат да се возят без детска седалка.

Бебетата и малките деца до 15 месеца по принцип трябва да се возят само в столче за бебета в колата. Ако са на предната пътническа седалка се използват ребордери, а предната въздушна възглавница за пътника трябва да бъде деактивирана.

Ако дойде най-лошото, тази седнала позиция е най-безопасният вариант. Бебе на пътническата седалка обаче може да разсее водача. Въпреки че не можете да поддържате зрителен контакт с децата на задната седалка тази от страната на пътника има предимство.

Голямото разстояние до мястото за ваканция или до посещение на роднини е голямо предизвикателство за търпението на малките деца. Те често лазят по нервите на родителите, което може да доведе до разсейване и следователно представлява потенциална опасност.

Тук също има смисъл да сте добре подготвени за спокойно пътуване с подходящи за възрастта развлекателни материали.

КОМЕНТИРАЙ