Какви проблеми с колата да очаквате, ако не се сменя маслото в автоматичната скоростна кутия

 • 13.10.2023 11:50 /
 • 9468 /
 • 2
Какви проблеми с колата да очаквате, ако не се сменя маслото в автоматичната скоростна кутия

Всички сме свикнали с факта, че трябва редовно да сменяме маслото в двигателя. Ами в скоростната кутия? Много хора смятат, че скоростната кутия е пълна с масло през целия период на нейната работа. Но не винаги е така.

Маслото изпълнява няколко важни функции: смазва, измива, охлажда, премахва следите от износване.

Следи от механично износване (метални частици) попадат в маслото и се улавят от филтри и вградени магнити. Но все пак с течение на времето маслото губи своята ефективност.

Частиците, образувани при триене на елементи в кутията, се натрупват в маслото с течение на времето и нарушават циркулацията на маслото през филтъра и каналите.

Това води до намаляване на налягането на маслото. При класическите автоматични трансмисии това води до влошаване на компресията, водещо до различни проблеми. В резултат на това може да се стигне до изгаряне на съединителите, прегряване на самото масло, коксуване и повреда на автоматичната скоростна кутия.

Важни съвети: Как да се държим с автомеханика по време на ремонта

В роботизираните скоростни кутии смазката често е елемент от задвижващия механизъм, отговорен за превключването на предавките. Така в трансмисиите на концерна Volkswagen има модификация на роботизирани скоростни кутии с два съединителя DQ250.

Дисковете на съединителя в случая работят в маслена баня, което значително подобрява тяхното охлаждане и експлоатационен живот.

По същия начин при роботизираните скоростни кутии с един съединител на Peugeot-Citroen EGS трябва да се смени смазката.

Освен това има два различни вида от тях. Зъбните колела и валовете са смазани с минерално масло, а серво задвижването на превключващия механизъм е полусинтетично.

Как да се погрижим предварително за колата, за да сме спокойни през есента и зимата

В допълнение към подобряването на надеждността, смяната на смазката подобрява плавността на превключването на скоростите на роботизираната скоростна кутия.

Колко често трябва да сменяте маслото на автоматичната скоростна кутия?

Не всички производители на автомобили ясно посочват интервала за смяна на маслото за скоростни кутии. Но има постоянно правило. Проверявайте нивото на маслото поне веднъж годишно или при всяка смяна на маслото на двигателя.

И ако сте закупили кола и предишният собственик не може да потвърди редовността на поддръжката и смяната на маслото, тогава е по-добре да приемете, че то трябва да бъде сменено. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • oreunou
  13.10.2023 13:06
  Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> https://mub.me/medik
 • иван
  15.10.2023 7:01
  Абе тия драскачи на тъпи статии наистина ли са толкова глупави или само така си мисля.