Как да удължите живота на колата си - топ 9 препоръки

  • 12.05.2020 8:00 /
  • 1589 /
  • 0
Как да удължите живота на колата си - топ 9 препоръки

За съжаление, повечето автомобилисти просто не знаят основите на правилната работа на автомобила си. В резултат на това колата не служи дълго време и повредите започват да се появяват една след друга със завидна честота. 

За да не ви изоставя колата често ма пътя, следвайте тези девет съвета, които ще удължат „живота“ на вашия автомобил. 

Използвайте ръчна спирачка

Много автомобилисти дори не слагат колата на ръчната спирачка, вярвайки, че това не е необходимо. Предпочитание се дава на първа или задна предавка. Всъщност, ако паркирането се извършва без използването на ръчната спирачка, тогава трансмисията поема цялата работа. Именно тя ще трябва да държи колата в едно положение през цялото време. Но заключването на скоростната кутия, което кара колата да стои в едно положение, води до бързото износване на този агрегат. Веднага след като автомобилният ентусиаст започне да използва ръчната спирачка, прекомерното натоварване от трансмисията се отстранява, което значително опростява живота на автомобила. Само не забравяйте да изключите ръчната спирачка преди да потеглите. 

Не злоупотребявайте със спирачките при спускане

По време на пътуване винаги има моменти, когато автомобилът се спуска по дълго шосе. Има редица шофьори, които постоянно спират със спирачките по време на спускането. Такива действия водят пряко до повреди на спирачната система. Затова е по-добре да се „забави“ хода на колата при спускането с „двигателя“. Ако е необходимо да използвате спирачния педал, тогава го натискайте на интервали за да се предотврати прегряване на накладките.

Смяна на маслото

На всеки пет хиляди километра е хубаво да се сменя маслото - това е законът. Няма нужда да пестите пари от колата си. Тук работи един напълно логичен принцип - колкото по-често се сменя маслото, толкова по-дълго ще ви служи автомобилът автомобилът.

Измийте двигателя

Разбира се, почти всеки шофьор понякога има желание старателно да измие „вътрешностите“ на колата си. Но е възпрепятстван от страха да навреди на електрическата система на колата, затова двигателят често остава неизмит. Ако все пак се репите на тази манипулация, тогава измиването на мотора със силно налягане на водата е крайно нежелателно (противно на мнението на някои експерти). По-добре е да отделите малко време и да почистите всичко с парцали, салфетки и специални почистващи препарати.

Поетапно включване

Не е необходимо да включвате цялото електрическо оборудване, преди да стартирате автомобила си. Това е добре само в студено време, когато е необходимо да се даде товар на акумулатора. В нормални условия подобни действия на шофьора категорично водят до съкращаване експлоатационния срок на превозното средство. Затова всичко трябва да се направи в обратен ред: първо се стартира двигателят, а след това електрическото оборудване.

Загрейте правилно колата

Има стереотип, че е необходимо колата да се затопля през зимата възможно най-дълго. Ако говорим за карбураторни двигатели, то това наистина е така. Но "обгазяването" на място, за да се загрее двигателят, е крайно нежелателно, тъй като резките скокове на температурата при липса на достатъчно количество масло в системата могат да бъдат много пагубни за живота на "сърцето" на колата. Що се отнася до така наречените инжекциони, то те трябва да се затоплят за не повече от минута. Единственото изискване е да не се прекалява с форсирането на двигателя, за да се достигне работна температура. 

Обърнете внимание на звуците

Всички външни звуци по време на работа на автомобила не трябва да се игнорират - това е правилото. Ако например спирачките скърцат, тогава трябва да смените накладките. Шофьор, който игнорира постоянния шум и живее според принципа „щом работи не трябва да се пипа“, рано или късно може да се окаже в изключително неприятна ситуация.

Почиствайте салона възможно най-често 

Много автомобилисти просто обичат да си хапят в колата. Но е изключително нежелателно да се оставя боклук в салона, защото след няколко дни нито един освежител за въздух няма да може да премахне неприятната миризма. Не забравяйте да почистите стелките, да изпразните пепелниците, да почистите тапицерията и т.н.


Зареждайте с гориво навреме

Карането „на ръба“ е „често срещано явление сред редица шофьори. Човек зарежда с гориво 5-10 литра и след това кара, докато колата практически не спре. За автомобилите с инжектиране тази операция често е „фатална“, тъй като утайката може да се дигне от дъното на резервоара, което просто ще задръсти някои чувствителни елементи от горивната система. Това може да е инжектор или горивната помпа. По същата причина бензиновата помпа може да засмуква въздух вместо гориво.

 

КОМЕНТИРАЙ