Как да определите състоянието на автомобил втора употреба

  • 26.11.2021 10:50 /
  • 2269 /
  • 0
Как да определите състоянието на автомобил втора употреба

Изборът и закупуването на употребяван автомобил не е никак лесно начинание. Особено за неопитен или начинаещ водач.

Впрочем, дори хората с дългогодишен опит могат да се затруднят да определят техническото състояние на автомобила без помощта на квалифициран специалист. Не всеки има време и средства за последния вариант, така че е добре да се знаят поне най-показателните неща, на които трябва да се обърне внимание, когато се избира автомобил.

1. Пробег на автомобила

Пробегът на автомобила е първото важно нещо, на което трябва да се обърне внимание при избора на автомобил. За повечето автомобили експлоатационният живот е 300 хиляди километра. След това всички основни компоненти ще трябва или да бъдат основно ремонтирани или подменени.

Също така си струва да се отбележи, че много двигатели и скоростни кутии изискват основен ремонт след 100 хиляди километра пробег. Разбира се, пробегът може да е бил изменен недобросъвестно, така че колата трябва да се провери на специално оборудване.

2. Състоянието на акумулатора

Акумулаторът не е най-добрият помощник при избора на употребявана кола, но трябва да се обърне голямо внимание и на него. Или по-точно на клемите на акумулаторната батерия. Наличието на множество драскотини по тях може да показва, че наскоро колата е прекарала повечко време в ремонти, при които акумулаторът е изваждан и поставян отново и отново.

Прегряване на автоматика на колата: 4 прости съвета за предпазване от него

3. Състоянието на двигателя

Определянето на състоянието на мотора чрез изучаване на самия силов агрегат при закупуване на автомобил на пазара втора ръка ще бъде доста проблематично. Това е така, защото дори съвестните собственици имат навика да почистват двигателя и всичките му елементи почти до кристален блясък.

Много по-добре да насочите вниманието си към изпускателната система. Ако тръбата е прекалено замърсена, тогава очевидно машината има някои проблеми с буталата или клапаните.

4. Състояние на окачването и управлението 

Състоянието на автомобилните гуми е много вероятно да ви позволи да разпознаете наличието (или отсъствието) на проблеми с шасито на автомобила и неговото окачване. Всяко неравномерно износване на протектора показва поне леки проблеми. Въпреки че, ако колата е стара, много по-вероятно е да има и по-сериозни „рани“.

Тази грешка при поставяне на авто колани на деца води до трагедии дори при 50 км/ч ВИДЕО

5. Състояние на електрооборудването

Появата на грешки на приборния панел, невъзможността веднага да се стартира двигателя веднага след завъртане на ключа, изскачащи предупреждения на таблото - всичко това красноречиво показва наличието на сериозни проблеми с електрониката. Възможно е да се скрият подобни проблеми, но обикновено опитите за това струват и доста пари.

И също така: корпусът на автомобила

Задължително е да се спомене, че човек също така трябва да погледне отблизо каросерията на автомобила. Тук говорим не само за корозия, но и за многобройни дефекти, които гарантирано ще останат след ПТП (включително малки), както и попадането в корпуса на различни малки предмети при шофиране с нисока скорост с висока скорост.

Абсолютно идеалният корпус също трябва да предизвиква подозрения, особено когато става въпрос за автомобили на възраст около 10 години. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ