Как бързо да проверите гумите преди пътуване и да избегнете повреди

  • 06.08.2022 11:50 /
  • 6414 /
  • 0
Как бързо да проверите гумите преди пътуване и да избегнете повреди

Високите температури, дългите разстояния и по-големия товар излагат гумите на по-големи натоварвания по време на ваканционни пътувания.

За да избегнете повреди по пътя, експертите по гуми препоръчват бързата им проверка преди тръгване, като е важно да се проследят налягането, дълбочината на протектора и възрастта, пише auto-press.

Ако гумата е недостатъчно напомпана с около 20 процента издръжливостта й е значително намалена и е вероятна нейната внезапна повреда.

По-конкретно трябва да се спазват следните правила:

1.Адаптирайте налягането на напомпване на гумите към състоянието на натоварване на автомобила. Важное винаги да проверите дали гумата е студена и следвайте инструкциите на производителя.

Експерти посочиха правилата за поставяне на багажа в колата при пътуване

2. Дълбочината на протектора трябва да бъде значително над законовата минимална стойност от 1,6 милиметра преди по-дълги пътувания. Препоръчва се остатъчен профил от поне три милиметра за добро сцепление на мокри пътища.

3. Проверете възрастта на гумите - от седемгодишна възраст нагоре е препоръчително гумите да бъдат проверени от специалист, най-вече дали каучуковата смес все още предлага достатъчно сцепление или вече се е втвърдила твърде много. По-старите гуми се срещат по-често при превозни средства с малък годишен пробег, като кабриолети, ремаркета, фургони и каравани. Не се препоръчва използването на гуми, по-стари от десет години.

Ето какви са различните правила в Европа за предпазните светлоотразителни жилетки

4.Четирицифреният DOT номер отстрани на гумата предоставя информация за възрастта на гумата. Например поредицата от числа 2916 означава, че гумата е произведена през седмица 29 на 2016 г.

КОМЕНТИРАЙ