Използване на зимни гуми в страните от Европа: Къде и кога е задължително

  • 14.10.2022 12:50 /
  • 20680 /
  • 1
Използване на зимни гуми в страните от Европа: Къде и кога е задължително

Не във всички европейски страни има ясни правила за използването на зимните гуми, а в някои изобщо няма такива.

Днес ще предоставим на вниманието ви списък на държавите и периодите от годината, в които е задължително да се поставят зимни гуми.

Австрия

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 15 април. Веригите за сняг също трябва да се използват по заснежени и заледени пътища.

Босна и Херцеговина

Зимните гуми са задължителни от 15 ноември до 15 април за превозни средства с тегло до 3,5 тона.

България

От 15 ноември до 1 март използваните гуми трябва да имат минимална дълбочина на протектора 4 мм. 

Латвия

Зимните гуми M+S са задължителни за автомобили с тегло под 3,5 тона от 1 декември до 1 март. Минимална дълбочина на протектора 4 мм.

Литва

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 1 април за превозни средства с тегло под 3,5 т.

Експертите посочиха 9-те най-надеждни и икономични кросоувъра СНИМКИ

Норвегия

Автомобилите с тегло до 3,5 тона трябва да имат зимни гуми от 15 ноември до 31 март.

Румъния

Зимните гуми със символа M+S са задължителни за всички превозни средства с тегло >3,5 т. Такива превозни средства трябва да бъдат оборудвани с вериги на местата, указани от съответните пътни знаци.

Сърбия

Гумите с маркировка M+S са задължителни от ноември до април. Минималната дълбочина на протектора е 4 мм. Веригите за сняг трябва да са в автомобила и да се използват в зависимост от знаците и пътните условия.

Словакия

Зимните гуми M+S с дълбочина на протектора най-малко 3 мм са задължителни за камиони с тегло до 3,5 т от 15 ноември до 31 март. Веригите за сняг са задължително оборудване за превозните средства.

Словения

От 15 ноември до 15 март зимните гуми трябва да са с дебелина най-малко 3 мм. Веригите за сняг са задължителни за превозни средства с тегло до 3,5 т, ако те нямат зимни гуми.

Турция

От 1 декември до 1 април се изискват зимни гуми с дълбочина на протектора най-малко 4 мм за превозни средства, използвани за превоз на товари по регионални пътища. Наличието или използването на вериги за сняг не освобождава от отговорността за зимните гуми.

Финландия

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 31 март за заледените пътища. Неуправляемите оси трябва да са оборудвани с гуми с маркировка 3PMSF или POR или с гуми с шипове. Веригите за сняг са разрешени само по заснежени и заледени пътища.

Франция

От 1 ноември до 31 март, по преценка на префектурите, превозните средства с тегло до 3,5 тона трябва да бъдат оборудвани с гуми 3PMSF. Използването на вериги е в съответствие с пътните знаци.

Кои 3 въпроса трябва да си зададете преди да купите електромобил

Хърватия

Зимните гуми са задължителни от 15 ноември до 15 април. Гумите M+S трябва да се монтират на задвижващите оси на всички превозни средства с тегло до 3,5 тона.

Черна гора

Зимните гуми или гумите M+S са задължителни от ноември до април по определени пътища, обозначени от властите. Веригите за сняг  трябва да са в автомобила и да се използват в зависимост от знаците и пътните условия.

Чехия

Зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 31 март при зимни пътни условия или в районите, обозначени със съответния знак. Веригите за сняг са задължителни в районите, обозначени със съответните пътни знаци.

Швеция

Минималната дълбочина на протектора при зимни условия е 5 мм за всички гуми, с изключение на гумите за ремаркета (1,6 мм). Превозните средства с тегло до 3,5 тона трябва да бъдат оборудвани с гуми 3PMSF, POR или с шипове на предната и задвижващата ос.

Естония

Зимните гуми са задължителни от 1 декември до 1 март за превозни средства с тегло до 3,5 тона. Веригите за сняг са задължителни на местата, обозначени със съответните пътни знаци.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Dimitar
    15.10.2022 7:54
    kaki zimni gumi bre bonusite na ef bet te sa wagni boklucite orodulgawat da lugat horata