Ето какви са различните правила в Европа за предпазните светлоотразителни жилетки

  • 05.08.2022 12:50 /
  • 932 /
  • 0
Ето какви са различните правила в Европа за предпазните светлоотразителни жилетки

В доста евространи предпазните жилетки са задължителни. Съответните разпоредби обаче са малко по-различни във всяка европейска държава, пише auto-press.net.

В Германия във всяка регистрирана кола трябва да има поне една жилетка съгласно DIN EN 471:2003+A1:2007 или европейски стандарт EN ISO 20 471:2013.

В тази страна обаче няма задължение да я носите. Независимо от това, Auto-Club Europa (ACE) силно препоръчва винаги да носите жилетка с висока видимост, ако трябва да напуснете автомобила след повреда или злополука.

Не е необходимо да носите жилетка на мотоциклета или велосипеда. Въпреки това е препоръчително да го носите, за да си осигурите по-добра видимост – а не само на тъмно и при лоша видимост.

В Черна гора жилетката дори трябва да виси видимо над седалката. Във Франция трябва да се носи поне една жилетка с висока видимост в колата или на мотоциклета. Ако има повреда или злополука, всички пътници, излизащи на пътя, трябва първо да облекат жилетка с висока видимост.

Ако велосипедистите са извън града с лоша видимост или на пътя през нощта, те също трябва да носят жилетка с висока видимост.

Важни съвети за безопасно шофиране в горещото време

В Унгария има още по-строги правила - пешеходците, които са извън населените места, когато видимостта е лоша, също трябва да носят жилетка с висока видимост.

В повечето държави за всички пътници в превозното средство трябва да има предпазни жилетки. Но дори в държави, където жилетката трябва да се носи само от водача на превозното средство, ACE препоръчва всички пътници да носят жилетка с висока видимост.

Съвети за пътувания на дълги разстояния с автомобил

Някои държави задължават само собствените си сънародници да носят жилетка с висока видимост. В Норвегия и Португалия жилетката с висока видимост се прилага само за превозни средства, които са регистрирани там, като например автомобили под наем.

Някои страни изобщо нямат никакви официални задължения - в Дания, Холандия, Швеция, Ирландия и Швейцария наличието и носенето на светлоотразителна жилетка с висока видимост е само препоръчително.

КОМЕНТИРАЙ