Девет правила за безопасно пътуване с деца в колата

  • 22.07.2019 11:00 /
  • 888 /
  • 0
Девет правила за безопасно пътуване с деца в колата

От малки ни учат на правилата за безопасност на пътя. Също е необходимо да се знае колко опасни могат да бъдат пътуванията с автомобил и колко са важни правилата за правилната експлоатация на тези транспортни средства. Шофьорите носят отговорност за защитата на хората, които се намират в автомобила. Особено внимание при това се обръща на малките пътници. 

Научете най-безопасните начини за превоз на деца в автомобил. 

Изберете подходящото детско столче и го монтирайте според правилата

В продажба съществуват толкова много детски столчета и допълнителни седалки, че закупуването на подходящ вариант за вашите малки пътници може да се окаже доста трудна задача. Но изборът на правилното място е много важен, все пак това е най-безопасният за децата способ те да пътуват с автомобил.  

Обърнатите назад столчета най-добре подхождат на деца на възраст до 1 година, защото те защитават нежната шия и гръбнака на детето. Столчетата, обърнати назад, осигуряват най-добрата защита за малките деца. Според правилата за безопасност, препоръчва се децата да бъдат слагани на обърнатите седалки до достигането на максималния допустим ръст.  

Уверете се, че столчето е монтирано в съответствие с указанията на производителя

Помнете, че не всеки автомобил е съвместим с всяко столче, затова отчетете това при избора си. Ако възникнат трудности при избора, обърнете се към продавача за съвет. Когато децата поотраснат, са необходими допълнителни седалки, докато детето не може само да опира гръбчето си към гърба на седалката, без да се плъзва надолу. Също столчето трябва да позволява на децата да поставят краката си на пода на автомобила. Колана за безопасност трябва да минава през центъра на гърдите на детето и да не се докосва до шията му.  

Уверете се, че децата ви са с добре сложени колани за безопасност

Затягането на коланите за безопасност е най-очевидният начин за осигуряване на вашата безопасност в движещо се транспортно средство, но понякога да се убеди детето в тяхната полза е доста трудно. Ако детето ви не иска да му бъде слаган колан, капризничи или твърди, че колата се движи бавно и той не е необходими, вие трябва да го убедите в необходимостта от спазването на правилата за безопасност. Според статистиката на NHTSA (Националното управление за безопасност на движението по пътищата на САЩ) за 2005 година, повечето нещастни случаи в градските райони се случват със скорост под 50 километра в час. Вие също може да напомните на детето, че за неспазването на правилата се налагат големи глоби, които оказват отрицателно влияние върху семейния бюджет.  

Никога не оставяйте детето без надзор в колата 

В топлото време температурата в автомобила бързо се покачва. Децата са доста податливи на топлинен удар, те не трябва да бъдат оставяни без надзор в колата дори и за малък отрязък от време. Това може сериозно да навреди на тяхното здраве или дори да доведе до смърт на детето. Също не се препоръчва колата да бъде оставяна със запален двигател с цел подгряване или изстудяване на въздуха, защото така децата случайно могат да приведат автомобила в движение. 

Убедете се, че вратите на колата ви са заключени 

Една трета от смъртните случаи от топлинен удар се случват, когато хората оставят ключовете си в предела на досега на децата или вратите на техните автомобили не са заключени. Оставените без надзор деца се качват в колата, а родителят, който в момента тича по други дела, въобще не разбира това. Средно 37 деца умират всяка година от топлинен удар в автомобил, а през 2018 година бе поставен рекорд по брой случаи на смърт от хипертермия. Затова винаги слагайте ключовете на места, които са недостъпни за вашите деца. Винаги се уверявайте, че вратите на вашия автомобил са заключени. Когато вие излизате от колата, задължително проверете задните врати, дали са плътно затворени, преди да заключите с централното автомобила. 

Напомнете на децата, че коланът за безопасност не е играчка 

Малките деца скучаят по време на пътуванията с автомобил, често най-близката "играчка" се оказва техният колан за безопасност, който може да се откачи или да се затегне около шията на вашето дете. Важно е да се обясни на децата, че коланът за безопасност е предназначен за тях, че той не трябва да бъде докосван, ако е затегнат. 

Научете децата да не си играят до паркирани автомобили 

Повечето хора се грижат за това, което може да се случи по време на движение на автомобила, но паркираните автомобили също представляват опасност. Децата, които са се увлекли в игри около паркираните автомобили, рискуват да се наранят. След като шофьорът запали двигателя, той може да не види, че има някой отзад или в "слепите зони" на автомобила. Убедете се, че вашето дете знае, че е необходимо да отстъпи, ако някой се качва в автомобил и пали двигателя. Вие също трябва да разкажете на вашето дете за последствията от топлинния удар и да се убедите, че те знаят, че никога не трябва да си играят в кола, ако не са под надзора на възрастен. 

Научете децата си да избягват багажниците на автомобила 

Децата, играещи си в автомобилите или до тях, често могат да измислят такова нещо, че едва ли възрастните биха се сетили за него. Напълно е възможно детето да реши да се скрие в багажника на колата и да се окаже в капан. Повишената температура в това отделение на автомобила може да доведе до катастрофални последствия за детето. Дори в прохладните дни температурата в багажника остава висока. Всичките автомобили, произведени след 1 септември 2001 година, трябва да имат ръчка в багажника, която да го отваря, а колите, произведени преди това, трябва да бъдат модифицирани. Покажете на детето къде се намира тази ръчка, също се убедете, че то може да я използва при извънредни ситуации. 

Давайте добър пример на децата си - не използвайте телефона по време на шофиране 

Мобилните телефони и другите устройства продължават да са сериозен проблем за безопасността по пътищата. Затова най-добре се откажете от употребата им по време на шофиране. Кажете на младежите, че разговорите и дори есемесите зад волана са отвличащи вниманието фактори, които могат да имат фатални последствия. 

Качвайте децата на задната седалка 

Дори след като децата са преминали фазата с детските столчета, най-безопасното място за децата под 13 години в автомобила си остава задната седалка. Освен това, че те се намират далеч от вероятния сблъсък с друга кола, те също са разположени по-далеч от въздушните възглавници за предните седалки. Тези възглавници могат да наранят пътниците, защото се раздуват със скорост 200 километра в час. Малките пътници не трябва да попадат в зоната на разтваряне на тези възглавници.  

Искате да научавате най-интересното и най-новото от света на автомобилите? Харесва ви да четете съвети за вашата кола или да се наслаждавате на ретро кадри от автомобилната история? Тогава ни харесайте във Фейсбук! 

КОМЕНТИРАЙ