5 златни правила за дълъг живот на гумите

  • 02.05.2019 11:47 /
  • 5481 /
  • 0
5 златни правила за дълъг живот на гумите

Експертите от Nokian Tires изброяват 5 златни правила, при спазването на които можете да осигурите оптимален пробег, безопасно функциониране и по-дълъг екплоатационен живот на своите гуми.

Какво означават цветните точки и маркировки по гумите на колата (ВИДЕО)

1. Проверявайте редовно налягането на гумите (веднъж месечно е достатъчно, когато няма видими отклонения). Нееднаквото налягане на гумите влияе на качеството на шофиране на вашия автомобил, причинява неравномерно износване на гумите и повишава разходя на гориво (адекватното го пише на всяка конкретна кола на рамката на шофьорската врата или под капачката на резервоара). Измервайте налягането преди пътуване, а не след това, защото нагрятата гума има различно налягане от студената.

2. разменяйте местата на гумите между предния и задния мост на всеки 5000 до 10 000 километра, тъй като гумите се износват различно в различните позиции. Не забравяйте да проверявате налягането на гумите, когато ги разменяте.

За какви полезни неща служат старите вестниците в колата

3. Уверявайте се, че монтирате гумите съгласно маркировката за посока на движение отстрани на гумата. Ако гумите са монтирани, без да е съобразена обозначената посока на движение, техните качества при шофиране няма да са оптимални във всички условия.

4. Шофирайте плавно, внезапното спиране и занасянето встрани скъсяват полезния живот на гумите и това важи особено за гуми с шипове.

5. Проверявайте старите гуми за неравномерно износване, когато сменяте гумите. Правилно монтираните и внимателно управлявани гуми се износват равномерно. Ако гумите ви са неравномерно износени, погрижете се ъглите на шофиране на вашия автомобил да бъдат измерени и оставете монтирането и балансирането на гумите да бъдат извършени в професионален автосервиз.

КОМЕНТИРАЙ