5 причини, поради които колата започва да "гълта" твърде много гориво

 • 30.04.2021 9:20 /
 • 24858 /
 • 2
5 причини, поради които колата започва да "гълта" твърде много гориво

В нашата епоха, когато цената на горивото само се увеличава, човек започва да се отнася внимателно към всеки литър, налят в резервоара. Какво обаче да правим в ситуация, когато колата изведнъж започва да консумира прекалено много бензин?

Първото нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да разберете причината за увеличеното потребление. За щастие няма толкова много основни причини и някои от тях се диагностицират успешно дори без помощта на квалифициран автомеханик.

1. Налягане в гумите

Първата, много популярна, ужасно банална, но не по-малко разрушителна причина за увеличен разход на гориво. Налягането в колелата на машината в идеалния случай трябва да бъде в съответствие с препоръките на производителя.

Ако налягането е твърде ниско, водачът не само ще се сблъска с увеличен разход на гориво, но и ускорено износване на протектора. И това, и други неща водят до допълнителни експлоатационни разходи, които могат да бъдат избегнати, като просто периодично се проверява колко атмосфери има в колелата на любимата ви кола.

2. Свещите

Преминавайки към по-малко тривиални и по-сериозни причини за увеличена консумация. Най-лекиият вариант, ако може да се говори за такъв, е състоянието на свещите.

Да, свещите, наред с други неща, постепенно се влошават и трябва да бъдат заменени. Старите, мръсни свещи гарантирано допринасят за неадекватна консумация на бензин.

Също така, причината за "лакомията" спрямо горивото може да се крие в  повреда на високоволтовите проводници.

Отделно трябва да се спомене, че много други повреди могат да бъдат идентифицирани чрез свещите. Например, появата на голямо количество плака показва в най-добрия случай некачествено гориво, а в най-лошия - проблеми с инжекционната система.

Ако в двигателя се появи детонация, тогава в свещите най-вероятно се износва електродът.

Какво да направите, за да не ви заслепяват фаровете на автомобили на пътя

3. Филтри

Както въздушният филтър, така и горивният филтър, когато са силно замърсени със сигурност ще доведат до увеличен разход на гориво.

В случай на възникване на разглеждания проблем, състоянието на филтрите е второто, което трябва да се провери непременно след свещите. Разбира се, най-проблемен е горивният филтър.

Запушването му е равностойно на спад на налягането, като системата няма време да се адаптира към всички промени, което води до неравномерен разход на гориво.

4. Консумация на въздух

Ако разходът на гориво се е увеличил значително, тогава първото нещо, което трябва да се провери, не са свещите или филтрите, а сензорът за въздушния поток.

Той е този, който до голяма степен е отговорен за правилното образуване на горивно-въздушната смес. Заедно с него ще бъде абсолютно полезно да проверите изпускателния тракт на автомобила за наличие на разхерметизация. Уви, за това няма да се мине без помощта на квалифициран специалист.

Какво трябва да се направи на колата след зимата, за да не ръждясва каросерията

5. Бутала

Строго погледнато, става въпрос за износване на цялата бутална група на автомобила. Най-често с този проблем се сблъскват автомобили и двигатели, зад които вече има солиден пробег.

От всичко по-горе този проблем е най-трудният и най-скъпият за отстраняване. Изводът е, че когато елементите на буталната група се износят в цилиндрите пада компресията и това неминуемо увеличава "апетита" на ДВС.

Всичко завършва с факта, че горивото не изгаря напълно, което кара системите постоянно да засмукват все повече и повече гориво. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Зрител
  01.05.2021 8:46
  Абсолютно неадекватно преведено преписана статия. Драскач!!!!!
 • Ганеца
  02.05.2021 9:53
  Има много критерий за повишен разход на гориво един от тях е ламбда сондата а другия е не хубавата искра на трето място зависи и от шофьора дали е улегнал или не и мн.др.