Какво да направите, за да не ви заслепяват фаровете на автомобили на пътя

  • 03.04.2021 8:50 /
  • 5917 /
  • 0
Какво да направите, за да не ви заслепяват фаровете на автомобили на пътя

Заслепяването от фаровете при шофиране през тъмните часове от денонощието са сериозен проблем с пряко въздействие върху безопасността.

За да го сведете до минимум, е добре да използвате препоръките, отработени от опитни шофьори и специалисти.

Какво да направите, ако сте заслепени

Фаровете за дълги светлини или неправилно регулираното осветително оборудване създават сериозни рискове. Водачът може да бъде заслепен за кратко, което води до дезориентация и загуба на контрол върху пътната обстановка.

Първото нещо, което трябва да направите, ако това ви се е случило, е да сигнализирате наближаващия шофьор чрез мигане на дългите светлини и едновременно, ако се получи, като включите „аварийките“, което ще уведоми шофьорите зад вас за проблема.

В същото време скоростта трябва да бъде плавно, но сигурно намалена, без да се променя лентата на движение. За да се справите с проблема, опитайте се да не гледате във фаровете на идващия автомобил.

Като вариант, концентрирайте се от дясната страна на капака, като контролирате движението си по пътя. По този начин можете да се фокусирате отново и да свикнете със светлината, без да губите контрол над пътя.

Ако ви заслепяват отзад

Често срещан сценарий е също така, когато фаровете на колата зад вас ви пречи да шофирате. За да му покажете, че ви заслепява с дългите светлини, включете "аварийките", като го направите за по-дълго време - кратките мигания могат да се възприемат като неразбираеми за какво и на кого са отправени благодарности. За да разрешите проблема, можете да използвате и вариантите, свързани с огледалото в салона.

5 често срещани грешки, които повреждат ръчната скоростна кутия

Обикновено има превключвател ден / нощ или автоматично затъмняване. Понякога има смисъл просто да обърнете огледалото на салона надолу. Може да се наложи леко регулиране на външните огледала, ако те нямат функция за самозатъмняване.

Дори незначителна промяна в ъгъла на наклона на огледалата може да намали заслепяването. Ако проблемът не се реши по този начин, има смисъл да се поставят нещата (дрехи, чанти и други дребни неща) пред задното стъкло, като блокирате светлинния поток от автомобилите, които се движат зад вас.

Специални очила и екрани

Специалните "нощни" очила с жълти, оранжеви или прозрачни поляризирани лещи ще помогнат за премахване или минимизиране на ефекта на заслепяването.

Основната им функция е да предпазват от отражението на трептящи, блестящи предмети - фарове на приближаващи автомобили, мокър асфалт, предно стъкло.

Поляризиращите лещи улавят тези поляризирани вълни. Следователно водачът е по-малко заслепен от фаровете на идващите автомобили. Такива очила, обаче, все още не са панацея, особено ако не сте закупили качествен продукт.

В допълнение към поляризиращите очила професионалните шофьори използват и специални поляризационни екрани, които са монтирани до стандартните сенници.

Трикове от опитни шофьори

Опитните шофьори при дълги нощни преходи успешно намаляват ефекта на заслепяване от приближаващите автомобили, като застават зад тир или висок камион.

Големите размери, по-специално широкото и дълго ремарке, ще действат като вид завеса от фаровете на приближаващите превозни средства. Вярно е, че в този случай най-вероятно ще трябва да жертвате времето си и да намалите скоростта, тъй като скоростта на камионите е по-ниска.

Как да разпознаем проблемен или ремонтиран двигател, преди да купим кола

Друг съвет от професионалистите е да запазите включена приглушената интериорна светлина. В този случай очите се адаптират и яркият поток от светлина от приближаващите автомобили няма да бъде толкова проблемен.

Обаче е още по-лесно, когато се приближавате към приближаваща кола с интензивно осветяващи фарове, просто да примижите (за предпочитане с лявото око) и да го отворите след преминаване на идващата кола. Използвайте и сенник. Поставете го така, че фаровете да не са насочени право в очите ви. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ