5 начина да спасите колата от жегата

 • 13.06.2019 10:58 /
 • 3301 /
 • 2
5 начина да спасите колата от жегата

Лятото вече е тук, температурите стават все по-високи. Не само хората страдат от топлината, но и техните коли. 

Какви са опасностите за колата, която носи топлината, и какво да направим, за да ги избегнем? Прочетете за тези 5 неща и няма да съжалявате.

Опасно е! Ето защо не трябва да оставяте пластмасови бутилки с вода в купето (ВИДЕО)

1. Неравномерно изгаряне на боята

Под палещото слънце боята на колата е изложена особено силно на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичи тор) водят до неравномерно избледняване на боята. 

За да се предотврати това, е необходимо да се увеличи честотата на измиване на автомобили в горещия сезон. Трябва да се прави поне веднъж седмично.

Защо и как да предпазите автомобила си от горещината

2. Температурни крайности

Колко горещо може да бъде купето на колата, паркирана на слънце през лятото. И как искате, когато седнете в него, бързо да включете климатика. Това обаче не бива да се прави. Поне не веднага. 

Факт е, че внезапните промени в температурата са изключително вредни за автомобилните стъкла, пластмасата в салона и кожената тапицерия. Следователно не е необходимо да включвате климатика веднага насред нажежения интериор. По-добре е да отворите прозорците да стане течение, изчакайте няколко минути и само след това потегляйте. Първите километър или два е по-добре да карате с отворени прозорци и едва след това да включите климатика. 

Посочиха петте най-безсмислени и безполезни, но рекламирани автомобилни "екстри"

3. Прегряване на двигателя

През лятото вероятността от прегряване на двигателя е особено висока. Ето защо, преди да започне горещините, е необходимо да се диагностицира двигателят, по-специално охлаждащата система. 

По време на шофиране трябва винаги да следите температурния сензор на двигателя. Препоръчително е да имате бутилка с антифриз. Ако двигателят е прегрял, спрете веднага и го оставете да се охлади.

Три предмета, които веднага трябва да изхвърлите от багажника

4. Погрижете се за спирачките.

Спирачките по време на работа поради триене се нагряват. В жегата пък рискът от прегряването им е особено голям. Затова през лятото трябва да използвате умерено спирачки. За тази цел трябва да се прибегне до спиране чрез двигателя.

5 причини, поради които опитните шофьори купуват бели коли

5. Защита на купето от пряка слънчева светлина.

Както бе споменато по-горе, през лятото температурата в купето може да се повиши до много високи стойности. Много е важно директната слънчева светлина да не попада върху вътрешната пластмаса и тапицерията. За това трябва да използвате специални отражатели на прозорците. Те са много полезни, евтини са и можете да ги закупите във всеки автомагазин или бензиностанция./auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • roko
  13.06.2019 13:32
  Има само един униврсален метод..... купете си гараж!
 • myloe
  13.06.2019 14:12
  Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2HKWzdH