4 съвета, които ще удължат значително живота на съединителя на колата

  • 08.01.2022 9:50 /
  • 5694 /
  • 0
4 съвета, които ще удължат значително живота на съединителя на колата

Съединителят е един от най-важните конструктивни елементи на колите. Той се използва постоянно. Затова, както всеки друг важен компонент на автомобила, той подлежи на бързо износване.

Най-лошото, което ускорява деструктивния процес, са многобройните грешки на шофьорите, често поради незнание. Ето някои полезни препоръки, чието спазване ще бъде от голяма полза за съединителя.


1. Стоене с натиснат съединител

Определено не е добра идея да стоите някъде на светофар с натиснат съединител. Това също така гарантира огромно натоварване на скоростната кутия.

Затова при краткотрайно спиране трябва първо да натиснете съединителя и след това да преминете на спирачката. Повишеното напрежение е вредно и опасно, тъй като значително ускорява износването на движещите се части.

2. Регулиране на съединителя

Нещо, което по някаква причина толкова много хора забравят. Не е лесно да регулирате съединителя сами. За да не го правите сами, по-добре е да поръчате проверка на автомобила в сервиз.

Какви фрази не трябва да казвате, когато предавате автомобила си за ремонт

3. Точен избор на предавка

Колкото по-малко се натиска, толкова по-малко се износва! Опитайте се да избирате скоростите си така, че да не се налага да ги превключвате излишно.

Съвременните двигатели са доста "еластични" в това отношение и не е необходимо да сменяте скоростите твърде често.

Кои основни вещества шофьорите понякога пропускат да сменят в колата си

4. Частично натискане

Не оставяйте педала на съединителя частично натиснат, когато шофирате или тръгвате по нанагорнище. Винаги освобождавайте съединителя, щом автомобилът се задвижи.

Единственият случай, в който педалът може да се задържи за известно време, е при шофиране по наклон. Целта на тази "маневра" е да предпази автомобила от изгасване. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 


 

КОМЕНТИРАЙ