4 основни грешки, които правят шофьорите при изпреварване на камиони

 • 13.03.2020 9:20 /
 • 34050 /
 • 5
4 основни грешки, които правят шофьорите при изпреварване на камиони

Всяко изпреварване на пътя е много важно и отговорно, изискващо високо ниво на внимание и спазване на правилата на пътното движение до най-малки подробности.

В същото време много водачи допускат редица грешки при опитите си да изпреварят движещия се отпред тежък и дълъг камион.

1. Плътно приближаване до тира

Първата, основна, най-често срещана и в същото време една от най-страшните грешки. Има голяма група от шофьори, които се притискат към тира преди да изпреварят. Правенето на това определено не си струва, тъй като подобно сближаване драстично намалява видимостта. Съответно, без добра гледка, водачът може да изскочи точно пред идваща отсреща кола.

2. Не се оглеждат какво се случва отстрани

Това, че всичко отпред е чисто, изобщо не означава, че можете да решите и лесно да направите маневра по този начин. Редица шофьори забравят да видят как стоят нещата отстрани. Може да се случи така, че точно в този момент колата зад вас вече е започнала да изпреварва. Ето защо, преди да извършите маневрата, трябва да се уверите, че всичко е чисто отзад и отстрани.

Прост начин за премахване на драскотини под дръжките на вратите на колата

3. Твърде дълго изпреварване

В никакъв случай не трябва да се опитва водач да изпревари дълга верига от коли. Много вероятно опитът да се премине през целия поток да завърши изключително печално. Рано или късно автомобил ще тръгне по насрещната лента и в този случай вече няма да има (най-вероятно) къде да се застане.

Защо автоматикът на някои коли се превключва в права посока, а при други е на зигзаг

4. Надценяване на възможностите

Тази грешка до голяма степен съответства на описаната по-горе. Не бива да се опитвате да изпреварвате, когато няма пълна сигурност, че автомобилът ще може да се справи с замислената маневра за кратък период от време.

На първо място, това се отнася до собствениците на не твърде продуктивни автомобили, които не могат да демонстрират чудесата на скоростта, дори да натиснат педала до пода. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Тираджията
  13.03.2020 20:58
  Пълни глупости от началото до края.
 • Натираджиятаотзад
  14.03.2020 14:52
  Ти си знаеш
 • Винету Борисов
  15.03.2020 2:30
  Наистина, големи тъпотии! Първата "грешка" направо кърти! За останалите по-мога да се съглася, но те не касаят само изпреварватето на тирове, а са универсални при изпреварване.
 • Цветков
  15.03.2020 11:26
  Всички грешки,описани тук ,са често допускани по време на шофиране,почти от повечето водачи.Могат да бъдат избегнати,ако не се повтарят повече.Но когато изпреварваш и в момента на това,изпреварваният идиот умишлено ускорява ,нещата понякога са трагични!
 • Гост
  15.03.2020 12:01
  Това дето сте го написали се отнася за всякакви ппс не само за тирове.....и всеки нормален шофьор би трябвало да го знае т.е. нищо интересно и ново не пише...жалко за гръмкото заглавие