Защо съветските всъдеходи и камиони са имали разделени предни стъкла СНИМКИ

 • 20.02.2022 10:50 /
 • 149212 /
 • 2
Защо съветските всъдеходи и камиони са имали разделени предни стъкла СНИМКИ

Ако се вгледате в автомобилите на съветската армия, камионите, а също и във всъдеходите с повишена проходимост, можете да забележите една любопитна подробност във външния им вид.

По-голямата част от тези автомобили имат предно стъкло, разделено на две половини. Напълно очевидно е, че във военните превозни средства нищо не се прави случайно. Но защо наистина това е така?

Логично е да се предположи, че технологията за производство на предни стъкла в СССР в началото на втората половина на 20-ти век просто не е достигнала достатъчно ниво на развитие, за да се произвеждат еднокомпонентни предни стъкла. Това обаче не е така.

Първо, същото дизайнерско решение е използвано в сърцето на световната автомобилна индустрия - САЩ. Вземете например легендарния американски армейски високопроходим автомобил Willys MB.

Второ, още през 50-те години на миналия век в СССР се произвеждат 21 автомобила "Волга", които имат нормално еднокомпонентно предно стъкло.

Но през 80-те години на миналия век съветската армия все още произвежда военни автомобили и автомобили с висока проходимост с раздвоени стъкла.

Съветските камиони могат всичко: 5 легенди на офроуда в едно ВИДЕО

Всъщност всичко е съвсем просто. Двойното предно стъкло е създадено с една-единствена цел, така че в случай на повредата му хората в автомобила или камиона да бъдат засипани с възможно най-малко парчета.

Освен това, ако в резултат на инцидент се счупи само един прозорец, подмяната му ще бъде много по-лесна, а най-важното е, че ще е по-евтина. Последното е особено важно за армията.

Продава се 79-г. автомобил Buick на съветски военачалник СНИМКИ

Възможно е също така да се срещне интересна версия, според която в случай на загуба на лявото стъкло на водача при някакъв инцидент, дясното стъкло може да бъде поставено на негово място.

Идеята е интересна и може би в някои камиони и джипове от средата на 20-ти век е било така. Но в повечето случаи отделените десен и ляв прозорец в старите автомобили не се сменят.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Охридски
  21.02.2022 8:00
  Явно този които пише тези смешки упорито не иска да ходи в Курило на преглед, но има време пришката сама ще се спука........????И много Ви благодарим за отношението към тези който пишат истината.....????
 • atcomtatz
  27.02.2022 4:01
  Това е джип, а не съветски вседеход. ха-ха-ха