Първата глоба в историята за превишена скорост е доста любопитна и куриозна СНИМКА

  • 16.05.2024 11:50 /
  • 4352 /
  • 0
Първата глоба в историята за превишена скорост е доста любопитна и куриозна СНИМКА

Първата глоба за превишена скорост е издадена в Англия през 1897 г. Това събитие бележи повратна точка в историята на пътната безопасност.

То показва, че автомобилите, като ново транспортно средство, трябва да се придържат към установените правила. А безразсъдните хора ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Какви са били правилата?

Предполагало се, че колите не трябва да ускоряват над 4 мили в час (около 6,4 км/ч) в градовете и 2 мили в час (около 3,2 км/ч) извън тях. Въпреки че според нас е доста трудно превозните средства от онова време да се нарекат автомобили. По-нататък ще разкажем за куриозната ситуация.

Как се е случило всичко

Уолтър Арнолд е станал пионер сред нарушителите на ограничението на скоростта в този ден, игнорирайки предписаното ограничение от 3 км/ч. И той ускорил с колата си до астрономическата за това време скорост от 12 км/ч. Тази постъпка едва ли може да се нарече случайна, по-скоро е проява на дързостта и желанието за експериментиране, характерни за ерата на зараждането на автомобилната индустрия.

Уолтър Арнолд

Полицаят, виждайки такова грубо неспазване на правилата, веднага скочил на велосипеда си и се втурна да настигне нарушителя. И дори го настигнал, арестувал го и му наложил глоба.

Мъж успя да намери любимата кола на баща си след много години ВИДЕО

Как завършило всичко

Глобата от един шилинг, дадена на шофьора, е акт на справедливост и в същото време отбелязва началото на традицията да се отчитат нарушенията на пътя.

Интересно е, че името на първия полицай, който извършил ареста, остава в сенките на историята. Това обаче само допълва мистерията и създава тайнствена атмосфера около това първо пътно нарушение. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ