Peel P50: Най-малкият сериен автомобил СНИМКИ

  • 15.09.2019 10:50 /
  • 1457 /
  • 0
Peel P50: Най-малкият сериен автомобил СНИМКИ

Peel Engineering Company пуска в производство миниколата Peel P50 през 1962г. Размерите на машината са 137 см дължина и 99 см ширина. Автомобилът беше оборудван с двигател с 49 куб.см. с тристепенна ръчна скоростна кутия.

Чудо колата се ускорява до 64 км / ч. Не е лошо за градския трафик. Инструкторите не са планирали да поставят задна предавка, така че 59 кг трябвало да се обръщат на ръка.

В салона се помещавал един човек и голям волан. Възможно било да се сложи и торбата с хранителни стоки. Изграден бил и модел с ремарке. Създателите дори измислили полицейска версия, макар да е вярно е, че се използва в GTA.

Топ 5 на най-странните автомобилни интериори в историята СНИМКИ

През 1964 г. се появява подобреният модел Pell Trident за двама души. Новата микромашина няма врати. Салонът се отваря напред. Автомобилът дори бил наречен летяща чиния поради сходството. През 1965 г. производството е спряно. Можело лесно човек да падне и да се контузи.

Един много интересен експеримент е проведен от Джеръми Кларксън, известният водещ на Top Gear. През 2007 г., използвайки P50, той пристига до работното си място през центъра на Лондон. Водещият е висок 196 сантиметра!

Кои са най-красивите автомобили на всички времена СНИМКИ

Приближавайки се до офис сградата на "Би Би Си", той лесно преодолява оградата, минавайки покрай паркинга. Единствено трябвало да излезе и да вкара колата в помещението. По коридорите Кларксън вече шофирал, присъства на съвещание и потеглил обратно. Той бил доволен от всичко, освен от липсата на задна предавка.

Всъщност, представете си колко места за паркиране, а и пространство като цяло ще бъдат освободени с такива коли лилипути. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ