Кои са 6-те емблематични автомобила в живота на Юрий Гагарин СНИМКИ

 • 16.04.2022 11:50 /
 • 33470 /
 • 3
Кои са 6-те емблематични автомобила в живота на Юрий Гагарин СНИМКИ

Съществува популярна легенда, че първият автомобил на Юрий Гагарин е бил ГАЗ-12 с 6-цилиндров двигател.

Има обаче сериозни съмнения, че човек без шофьорска книжка с месечна заплата от 1500 съветски рубли би си купил автомобил, който в СССР струваше 40 000 рубли.

И така с кои емблематични автомобили е свързан животът на Гагарин, докато е нямал и след като се е сдобил с книжка?

1. ЛАЗ-695Б "Лвов"

Бяло-синият автобус "Лвов" е най-важният "автомобил" в живота на Юрий Гагарин. Защо? Защото именно съветският ЛАЗ-695Б с двигател с обем 5,6 литра е отвел космонавта до стартовата площадка на космическия кораб "Восток 1".

Между другото, автобусът е бил необичаен, вътрешно преустроен, за да превозва човек в скафандър и оборудван с техника за снимане. "Космическият" ЛАЗ работи на космодрума до 1967 г.

2. ЗИС-151

Второто важно превозно средство в живота на Юрий Гагарин е камион ЗИС-151. Точно този армейски камион с майор Галимов от артилерията за първи път среща първия човек в космоса на Земята. Камионът пристигна при космонавта директно на полето, където Юрий се е приземил с парашут.

3. ЗИЛ-111В

Правителственият кабриолет ЗИЛ-111В е първият автомобил, който посреща и след това вози Юрий Гагарин от летище Внуково в Москва след пристигането му в сърцето на страната. Такива кабриолети са били използват главно за нуждите на висшите партийни и военни ръководители на страната.

Продава се 55-годишен президентски автомобил ЗИЛ СНИМКИ

4. ГАЗ-13 "Чайка"

Първият служебен автомобил на Юрий Гагарин, предоставен му от партията за неговите постижения. Автомобилът е истинска гордост на съветската автомобилна индустрия от онова време: хидроусилвател на волана, автоматична скоростна кутия, спирачки с вакуумен усилвател, радио, двигател V8 с мощност 195 к.с. и много други детайли. Истински шедьовър на своето време!

Именно това е автомобилът, който Гагарин използва до края на живота си, след като издържа шофьорския си изпит.

5. ГАЗ-21 "Волга"

Първият личен автомобил на Юрий Гагарин, който той купува, включително и заради предоставената му премия. Въпреки това Юрий почти не е шофирал този автомобил, а предпочитал служебната кола.

Според някои данни Гагарин не е купувал тади "Волга". Съществува мнение, че Леонид Брежнев му я е подарил. Първата "Волга" на космонавта е със специални номера "78-78 МОД".

Животът и трагичната смърт на Жан Бугати, създал истински автомобилни икони СНИМКИ

6. Matra-Bonnet Jet VS

Юрий Гагарин е имал и един чуждестранен автомобил, като машината дори е била изложбена. Колата е създадена от френския аерокосмически концерн Mechanique-Aviation-Traction.

Гагарин вижда автомобила на изложение във Франция. Автомобилът успява да удиви първия космонавт с дизайна си. Достатъчно е да се каже, че благодарение на каросерията си от въглеродни влакна Matra тежи само 600 кг и може да ускори до 200 км/ч.

Забелязвайки искрения интерес на космонавта, французите просто решават да подарят на Гагарин редкия автомобил. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • баба Гицка
  17.04.2022 2:05
  М'чи, то не е лошо да ти подаряват, к'вот ти хареса...
 • Гост
  17.04.2022 7:38
  И не е ЗИС151 a е ЗИЛ151.
 • Навлек
  17.04.2022 8:29
  Ами чети или си тури ОЧИЛАТА за да видиш как са написани на ръка буквите ЗИС макар че са щамповани фабрично.А знаеш ли Истинското име на тази машина която явно не ти е позната....а товарищ чети повече и ще разбереш,че пак ще излезне Американска..за съжаление......????