Животът и трагичната смърт на Жан Бугати, създал истински автомобилни икони СНИМКИ

 • 26.03.2022 11:50 /
 • 8737 /
 • 2
Животът и трагичната смърт на Жан Бугати, създал истински автомобилни икони СНИМКИ

Безупречен силует, съчетан с чиста елегантност. Bugatti Type 57 SC Atlantic е проектиран през 1936 г. и десетилетия по-късно се превръща в един от най-емблематичните автомобили в историята.

Той е проектиран от Жан Бугати, най-големия син на основателя на марката Еторе Бугати. Жан Бугати е роден на 15 януари 1909 г. в Кьолн, Германия.

Пълното му име - Джаноберто Карло Рембранд Еторе Бугати - се свързва с италианските корени на баща му Еторе; по-късно оттук възниква френският прякор Жан. По време на раждането на сина си Еторе е ръководител на производството в компанията Deutz AG в Кьолн.

Bugatti Royale Roadster

Страстта на Жан към автомобилите се проявява още в детството му. Когато през 1910 г. Еторе за първи път открива собствения си завод в Молсхайм, Жан прекарва по-голямата част от свободното си време в работилницата и производствените помещения на младата и креативна компания.

Том Ханкс продаде уникалния си полски Fiat 126p за рекордна сума СНИМКИ

Като тийнейджър талантът му разцъфтява благодарение на уменията и опита, придобити в Молсхайм. От края на 20-те години на миналия век съвместните усилия на Жан и Еторе Бугати превръщат компанията в една от най-известните в автомобилната индустрия.

През 1936 г. 27-годишният Жан получава ключовете на компанията на баща си, за да поведе Bugatti към светлото бъдеще.

Bugatti 57 SC Atlantic

В допълнение към най-съвременните технологии в областта на машиностроенето, Жан е запален по дизайна на автомобили. С изключителното си виждане за формата и естетиката той създава неподвластни на времето силуети, които оказват влияние върху индустрията през следващите десетилетия.

Когато е само на 21 години, той проектира първите автомобили Bugatti. През 1926 г. Еторе Бугати представя на публиката Type 41 Royale - най-мощният, най-големият и луксозен автомобил в света, отличаващ се с безпрецедентни характеристики и луксозен интериор.

Две години по-късно Жан Бугати произвежда 6-метровия Type 41 Royale Roadster Esders. Двуместният кабриолет за производителя на облекло Armand Esders и до днес впечатлява с уникалната си елегантност.

Изумителен: Как изглежда първият суперавтомобил на Porsche СНИМКИ

Тъй като Арманд Едерс е планирал да шофира своя автомобил изключително през деня, е решено роудстърът да бъде оставен без двата фара - което, разбира се, допринася за неговата елегантност.

Type 46, Type 55 и Aerolithe също са проектирани от Жан Бугати. Най-знаменитото творение на Жан Бугати е Type 57 SC Atlantic, произведен през 1936 г., купе с изящни линии. Суперавтомобилът въплъщава трите стълба на Bugatti - скорост, лукс и елегантност, като особено внимание е отделено на естетиката.

Днес моделът се смята за едно от най-ексклузивните и ценни спортни купета в света. Произведени са само четири модела Atlantic, като само два от тях са оцелели до днес в първоначалното си състояние.

Второто от четирите купета Atlantic е предназначено за самия Жан и влиза в историята на автомобилостроенето като La Voiture Noire (от френски: "Черният автомобил"). Предполага се, че следите на този мистериозен автомобил са изчезнали през 1938 г. по време на Втората световна война. Изчезването му се смята за една от най-големите мистерии в света на автомобилите.

Жан Бугати загива трагично на 11 август 1939 г. на 30-годишна възраст след автомобилна катастрофа в Дюпигхайм, близо до завода на Bugatti.

По време на тестово шофиране той завива рязко в опит да избегне сблъсък с велосипедист и получава фатални наранявания. В негова чест на мястото на катастрофата е издигнат малък паметник. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Архангел
  26.03.2022 13:15
  Поредното доказателство, че дебилите с колелета нямат място сред колите по пътищата!Винаги е било така и винаги ще бъде!!!
 • Тракторист
  26.03.2022 20:42
  Тия бугатита много приличат на мощни трактори с дизайн на летящи чинии.