Кои са 5-те секретни коли на съветските спецслужби СНИМКИ

  • 21.05.2020 9:20 /
  • 5946 /
  • 0
Кои са 5-те секретни коли на съветските спецслужби СНИМКИ

Във всяка страна има специални служби, чиято основна задача е да защитават държавната система от врагове и опасности, както външни, така и вътрешни.

Тези структури са засекретени, а автомобилите, които използват, се отличават със своята особеност, специално оборудване и качества. Разбира се, машините, които са използвали КГБ и другите спецслужби в Съветския съюз са били много специални и също така абсолютно секретни.

 

1. ЗИС-115

Това е може би един от най-известните „тайни“ автомобили на Съветския съюз, които са били на въоръжение към специалните служби на държавата. Външно колата прилича на лимузината ЗИС-110, на която след Втората световна война се придвижва практически целият политически елит на страната. Приликите на двата модела, обаче, са свързани само с визията.

Основната особеност на ЗИС-115 e бронираният корпус, което е носил лаконичното название "продукт № 100". Прозорците са от многослойно стъкло с дебелина 75 мм. Стъклата са били толкова тежки, че трябвало да се повдигат с помощта на хидравлични крикове. Общо са създадени около 30 машини ЗИС-115. Цялата информация за колите обаче е била засекретена от КГБ.

 

2. ГАЗ М-20Г "Победа"

Машина-призрак. За съжаление до ден днешен не е оцеляла нито една. Възможно е в частна колекция да се намира такава кола. Автомобилът е разработен специално за КГБ и е бил предназначен да съпровожда кортежи с важни лица. Според официални данни са произведени само около сто ГАЗ М-20Г.

"Победа" е била оборудвана с V6 двигатели с мощност от 90 к.с. Колата ускорявала повече от 130 км \ ч. Външно GAZ M-20Г не се различавала от обикновената „Победа“, произведена за съветските граждани. Вариантът за КГБ имал и специфичен багажник, който се отварял само отвътре, превръщайки се в място за стрелба.

 

3. ГАЗ 23

Този автомобил е произвеждан за около 8 години. За цялото време са произведени 603 такива коли. В документи ГАЗ 23 е посочен като "високоскоростен автомобил". Предназначен е за придружаване на други автомобили.

Външно ГАЗ 23 приличала на обикновена Волга, но била доста по-мощна. Разбира се, колата никога не е влизала в продажба. Двигателят на автомобила е 5,5-литров V8, с мощност от 195 к.с. Колата имала автоматична скоростна кутия.

Машината била с 300 кг по-тежка от Волгата поради увеличената здравина на корпуса. Окачването също било заменено с по-надеждно. Максималната скорост надвишавала 170 км \ ч. До 100 км \ ч колата се ускорявала за 16 секунди. За сравнение базовият съветски седан се ускорявал до същата скорост за 34 секунди.

Вижте как хвърчи и какво може най-мощната Волга ВИДЕО

 

4. ЗАЗ-966

Тази кола изглежда като най-обикновен съветски Запорожец. Работата е там, че това наистина е най-обикновен Запорожец, който бил в арсенала на съветските специални служби. Разбира се, колата била малко модернизирана. Тя получила 8-цилиндров двигател и двойна радиаторна система. Всичко това, съчетано с невероятно лек корпус, позволявало на шофьора да върши чудеса на пътя.

Високата скорост и абсолютната прилика с обичайния ЗАЗ-966, направили хибрида отличен инструмент за проследяване и преследване.

Уникалните проекти на Запорожец от 60-те години, които така и не видяха бял свят (СНИМКИ)

 

5. ГАЗ-24-24 "Волга"

Значително модернизиран наследник на ГАЗ-23. Външно тази "Волга" била напълно подобна на серийния модел ГАЗ-24. Разбира се, оборудването на колата било по-добро от това на общодостъпния модел.

Автомобилът имал V8 двигател, подобрена охладителната система и много по-добро окачване. Колата ускорявала без проблеми до 170 км \ ч. Не се знае колко такива автомобила са произведени, но се знае, че всички те са били сглобявани ръчно по специална поръчка и много често са били „индивидуализирани“ в своето оборудване. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ