Ей такива трабанти със сигурност не сте виждали (СНИМКИ)

  • 17.03.2019 11:30 /
  • 2070 /
  • 0
Ей такива трабанти със сигурност не сте виждали (СНИМКИ)

Над 100 трабантчета взеха участие в 10-тото юбилейно издание на „Трабант фест”, който се провежда от 2009 г. традиционно във Велико Търново. Тази година броят на участниците във фестивала бе рекордно не само като бройка, но и с международното си участие от съседна Румъния, Сърбия и Великобритания.

Подредените като за изложба „трабита” предизвикаха истински възторг не само у любителите на старите соц автомобили, а и у младите, които никога не са се качвали на култовият ГДР автомобил.

Снимка: Монитор

Най-голяма опашка от желаещи имаше да се качат зад волана на „траби лимузината” и високопроходимия „трабант” с високо окачване. Дамите пък се прехласваха по „траби батката” на Коста Костов с отварящи се като на спортно „ферари” вертикално врати.

В България намериха мистериозен, забравен склад с чисто нови БМВ-та от 90-те години (СНИМКИ/ВИДЕО)

А най-малките, децата, пък ахкаха при вида на синьото автомобилче, с изрисувани върху вратите му герои на любимия анимационен филм „Ледена епоха”.

Снимка: Монитор

Интерес предизвика и разградското „трабантче” с изображението на хан Крум и забучената отстрани пика с конска опашка.

Снимка: Монитор

Един от участниците пък наистина доста се беше постарал да влезе в духа на феста. Освен семейния „трабант”, пред него бяха паркирани още две детски „трабита”, а „върхът” беше мини декоративното „трабантче” полицейски автомобил.

Снимка: Монитор

Върху капака на големия „трабант” бяха подредени и стари черно бели ретро снимки, показващи историята на трабанта по времето на социализма в България и ГДР.

Снимка: Монитор

Супер интересен беше и „Трабантът” преформен като полицейска патрулка с истинска видеокамера и мегафон, поставени на покрива. Собственикът му Вълчо Стоименовски от Ботевград обясни, че досега не си е имал проблем с истинските полицаи, тъй като изкарвал уникалния автомобил само по конкретни поводи като събора във Велико Търново.

Превърнаха ръждясала Волга в мечта за колекционерите и феновете (СНИМКИ/ВИДЕО)

До него пък бе паркирал своя трабант пикап с аварийна лампа търновецът Тодор Колев.

Снимка: Монитор

„Реших да направя този пикап, след като си повредих официалната кола, тойотата докато прекарвах с нея торби с вар. С трабанта нямам този проблем. Мога спокойно да си го товаря без да се страхувам, че може да се повреди или одраска”, сподели стопанинът на пикапа.

Американец купи къща на сляпо, откри в нея най-неочакваното ретро бижу (СНИМКИ)

На изложбата в центъра на Велико Търново се кипреха гордо и тунинговани „трабита”.

Снимка: Монитор

Собственикът на едно от тях призна, че ремонтите по фасадата и механиката на колата му е струвало толкова, колкото да си купи една чисто нова кола от престижна европейска марка. Той обаче не съжалявал за парите. „Имам две други коли” – „Мерцедес” и „Рено”. Но „Трабантът” е перлата в короната. Това не е кола, това е все едно да притежаваш едно старинно бижу.

Машина на времето: Ето как изработваха легендарното купе 190 SL в завода на Mercedes през 1958 (СНИМКИ)

Колкото повече време минава, толкова по-ценно става. преди време имах бизнес партньори от Германия и реших да ги разхода с „трабанта”. Да видиш тези възрастни сериозни господа с вратовръзки и сака за по 500 евро, как се кефиха като деца. После един от тях ми призна, че първата кола в живота му е била „трабант” и че не бил изпитвал удоволствието да се вози така яко от над 30 години”, разказва Валентин Атанасов.

Снимка: Монитор

След изложението, участниците в Десетия „Трабант фест” направиха дефиле в центъра на града, след което се отправиха на площада пред крепостта Царевец.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Там желаещите показаха своите умения в майсторско кормуване по гладък участък и в преодоляването на препятствия.

Снимка: Булфото

А накрая както винаги, за най-добрите, имаше награди и грамоти. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Снимка: Монитор

КОМЕНТИРАЙ