Авторът на най-грозния автомобил в света разказа какво би променил в него СНИМКИ

 • 31.08.2022 15:11 /
 • 11626 /
 • 5
Авторът на най-грозния автомобил в света разказа какво би променил в него СНИМКИ

Миниванът Fiat Multipla от 1998 г. е наричан често "най-грозният автомобил в света", но самият създател на дизайна на италианския модел не смята своето творение за такова.

Това не попречи в същото време на Роберто Джолито, който е създал външния вид на автомобила, да признае, че е можело да бъдат направени някои промени относно минивана, но те са се оказали невъзможни поради техническите ограничения по време на създаването на автомобила.

Конструкторът счита, че във всичко друго неговото творение напълно отговаря на изискванията на класа на подобните автомобили.

В интервю за Der Spiegel Роберто Джолито заявява, че Fiat Multipla, който се появява преди повече от 20 години, е бил може би твърде радикален за времето си. Но дизайнът не е проблем за модела.

"Минивановете не трябва да се оценяват само по това дали са красиви или не, а и по тяхната функционалност. Трябва да се отбележи, че всички модели Multipla, произведени между 1998 и 2010 г., са продадени без никакви проблеми - очевиден успех за такъв клас автомобили", казва специалистът.

Топ 10 на най-страхотните автомобили от 90-те СНИМКИ

В същото време авторът на автомобила, който е проектиран през 1996 г., признава, че ако можеше да се върне назад във времето, щеше да направи промени във външния вид на модела. Вярно, само една.

"Единственото нещо, което бих променил веднага, ако можех да се върна в 1996 г., са двата фара в долната част на каросерията. Тези фарове са предназначени за горната част на Multipla, а не за долната", обяснява Джолито.

"Много късно взехме решение да монтираме фаровете отдолу - трябваше да ги поставим под капака заради проблеми с видимостта в гъста мъгла. Поради ограниченията във времето трябваше да изберем фаровете, които се предлагаха на пазара", отбелязва той.

Продава се рядко BMW, оставено в гаража за цели 43 години СНИМКИ

Припомняме, че въпреки критикувания дизайн, Fiat Multipla е излаган в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Експертите обявиха минивана за шедьовър на индустриалния дизайн заради външния му вид. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Такава хубава кола има сбърканякът от ХМС,
  19.08.2022 18:28
  който е наблюдател на Черни връх, елементарен бояджия. в свободното си време. Аз се казвам доцент Веска, от ХМС.
 • Валери
  20.08.2022 19:45
  Аз го харесвам...само дето е Фиат...
 • Трайчо Боксьора
  23.08.2022 3:31
  Абе грозна си е ,ама питай немските пенсионери как я обичат..
 • Цун Кай Го
  24.08.2022 15:18
  Трайчо колко Удара по балалайката получи от бъдещият немски пенсионер Кобрата,та плещиш като че си ял боб чорба без да се изхвърля пръдливата вода.Внимавай да не попаднеш на Кличко че има много да връща вземи си каска,отиди до ''ДЕКАТЛОН'' там има богат избор........????
 • винкело
  01.09.2022 7:24
  Яко грозен е, но и Зафирата не му отстъпва много...