Защо американските полицаи се крият зад вратите на колите, ако те не предпазват от куршуми

  • 13.12.2020 9:20 /
  • 54896 /
  • 5
Защо американските полицаи се крият зад вратите на колите, ако те не предпазват от куршуми

Всеки е гледал поне веднъж някой американски филм, в който смели служители на реда участват в престрелка и в същото време се крият зад вратите на собствените си автомобили.

Съвсем очевидно е, че няколко милиметра ламарина не са в състояние да защитят дори от 9 мм куршуми. Това поражда логичен въпрос: защо полицаите все пак продължават да се крият зад вратата?

Всъщност вратата на американските полицейски коли напълно може да предпази от огнестрелно оръжие. Работата е там, че във всяка врата има поставена балистична пластина, съответстваща на втори клас защита. Това осигурява доста надеждна степен на защита не само срещу 9 мм, но и срещу калибър 7,62.

Интересно е, че инсталирането на тези пластини започва сравнително наскоро - от 2010 година. През по-голямата част от останалото време американските служители на реда действат без бронирани врати. Единственото изключение е било през 30-те години на миналия век, когато под корпуса също била поставена бронирана защита, но от 40-те години тя била премахната - твърде скъпо излизало.

През цялото време обаче, когато във вратите на автомобилите нямало и следа от бронирани пластини, американските полицаи се криели зад тях при стрелбата по две причини.

Пиян шофьор доказа на патрулните полицаи, че грешат

Първо, патрулът винаги можел да направи импровизирана броня. За да направят това е било достатъчно да се поставят на вратата на колата допълнителни бронежилетки от комплекта за щурмуване, съхраняван в багажника.

Втората причина е тази, че вратата на колата традиционно се използва от полицаите като подложка за ръцете. Това звучи странно, обаче, когато човек трябва да стои по-дълго време с оръжие, като постоянно трябва да е в готовност - ръцете се уморяват и изтръпват.

Освен това вратата добре скрива полицая и не винаги се забелязва от разстояние, има ли или няма човек зад нея. Нещо повече, американските полицаи, когато отцепват район, почти винаги отварят и двете предни врати, за да отклонят внимание, дори и никой да не стои зад тях.

Бесен екшън с преследване между шофьор на откраднат джип и полицаи ВИДЕО 18+

Между другото, до 2025 г. в САЩ ще бъдат пуснати в експлоатация нови полицейски коли, чийто корпус ще бъде оборудван с броня от пета категория. Този вид пластини издържат изстрелите на повечето снайперски оръжия. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Истината
    13.12.2020 22:59
    Глупости на търкалета. Винаги са имали броня, моята беше произведена 2000 г. и имаше, аз я свалих, за да поолекне колата. 2011-та я продадох на Киноцентъра.
  • firebg
    14.12.2020 10:38
    пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/
  • snaiper rekarts
    17.12.2020 3:41
    snaiperskite pesni sa na dobrite duhaite go k0k9 az 6te si pu6a buda
  • Мичмана
    17.12.2020 6:38
    Не знаете за какво говорите. Моля не пишете глупости. Предварително Ви благодаря.
  • Динко
    17.12.2020 8:06
    Това е велика държава ,нищо там не се прави ей така без причина.