Възможно ли е да се купи болид от Формула 1 и колко струва СНИМКИ

  • 17.05.2020 9:20 /
  • 8049 /
  • 0
Възможно ли е да се купи болид от Формула 1 и колко струва СНИМКИ

Не е тайна, че всички състезания по моторни спортове струват много пари, както и не е толкова лесно да се попадне в състезателен отбор. Особено когато става дума за най-атрактивните състезания - Формула 1.

Но в същото време, болид може да бъде закупен за лична употреба. И противно на общоприетото схващане, най-бързите автомобили в света не струват цяло състояние. Всъщност те могат да струват дори по-малко от "зареден" хечбек C-класа.

Британската компания Hagerty International, която осигурява водещи световни застрахователни продукти и се счита за един от световните лидери в анализа на пазара на класически автомобили и оценката на класическите автомобили, а също така се занимава с продажбата на болиди от Формула 1, редки и колекционерски автомобили, заявява, че въпреки много големия ценови диапазон, болид F1 от 1970 г. може да бъде закупен за около 200 хиляди паунда (около 240 хиляди долара).

Разбира се, колите на легендарните състезатели ще струват много повече. Така например колата на Майкъл Шумахер се оценява на около 6 милиона паунда (повече от 7 милиона долара)!

Пилоти от Формула 1 си спретнаха необичайна гонка във времената на карантина ВИДЕО

Lotus Type 72 на Емерсън Фитипалди, с който печели първенството през 1972 година.

И все пак е абсолютно реалистично да се купи болид, която ще бъде удобен за управление, няма да фалира собственика, както и ще има право да участва в исторически състезания като Goodwood Speed ​​Festival, Monaco Historic Grand Prix, Masters Historics Formula One Championship и други.

Цената за екип от механици, който да обслужва исторически автомобил от Формула 1 в състезателен уикенд, за да поддържа бойното му състояние за две състезания, тренировки и квалификации, е не повече от 10 000 паунда. Това е значително по-малко, отколкото за съвременен състезателен автомобил от клас GT3.

Насладете се на горещите и палави момичета от Формула 1 в нов автокалендар (СНИМКИ)

Benetton B192

Най-удобните за пилотиране от непрофесионалисти са болидите от 1970-1990 г., защото по-модерните коли вече са много бързи и изискват умения и подготовка. Въпреки че, за да се участва в състезание, ще е необходимо да се издаде подходящ състезателен лиценз и документи от FIA.

Интересното е, че автомобилната застраховка на класически автомобил от F1 може да струва не повече от класически бърз Ford като Sierra Cosworth RS500, въпреки че например Benetton B192 е десет пъти по-скъп от Cosworth RS500 и има повече от три пъти по-голяма мощност. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ