Учени установиха кое е най-мръсното място в колата, с повече бактерии от седалката в тоалетна

  • 29.01.2019 18:17 /
  • 3260 /
  • 0
Учени установиха кое е най-мръсното място в колата, с повече бактерии от седалката в тоалетна

Всички знаят, че салонът на автомобила е място, на което се концентрира много мръсотия и бактерии. Ново проучване на учени обаче доказа, че това е едно от най-мръсните места на планетата!

Кое е най-мръсното място в хладилника и как да се предпазим?

Американският сайт CarRentals.com, посветен на бизнеса с коли под наем, проведе интересно проучване сред потребителите. Хиляда шофьори разказаха колко често мият салона на автомобилите си. Резултатите са шокиращи - 32% от анкетираните признаха, че го правят изключително рядко - не повече от веднъж годишно!

По данни на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, интериорът на колата е едно от местата с най-висока концентрация на патогенни бактерии на планетата. По отношение на броя им, той дори изпреварва обществените тоалетни и се приближава до канализацията.

Петте най-зловещи неизправности в колата

Най-мръсното място в салона е воланът. Според лабораторния анализ се оказа, че той е четири пъти по-мръсен от седалка в обществена тоалетна, пише Automedia. 

За сравнение бактериолозите взеха проби от автомобилен волан, екрана на смартфон, бутони на асансьор във висока сграда и седалка в обществена тоалетна. Измерени бяха броят на патогенните бактерии на квадратен сантиметър. Оказа се, че на волана има 629, само 100 са на екрана на мобилния телефон, 313 на бутона на асансьора и 172 на седалката на обществената тоалетна.

КОМЕНТИРАЙ